Kurti: O odluci Centralne banke o dinaru se ne može pregovarati 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da su odluke Centralne banke Kosova (CBK) nezavisne i da ona samo radi svoj posao, prenosi prištinska Koha.

U izjavi medijima, nakon odavanja počasti statui Zahira Pajazita u Podujevu, Kurti nije govorio o zahtevima međunarodne zajednice da se odloži izvršenje uredbe CBK, prema kojoj bi od 1. februara na Kosovu trebalo da budu isplaćene sve isplate u evrima i da se o ovom pitanju ne može pregovarati.

„Tako da u četiri opštine na severu postoje četiri filijale banaka i postoji 15 nebankarskih finansijskih institucija u koje se mogu slati doznake i uplate i gde se sve prima u evrima. Evro je valuta koja nam dolazi iz EU, ne govorimo nikome da dobijamo albansku lelu ili novu dardansku valutu sa Kosova, već evro, evro kao jedino sredstvo plaćanja i kupovine definisano na jasno definisan način u RKS. To nije pitanje o kojem se može pregovarati“, naglasio je Kurti.

On je istakao da su propisi CBK-a u skladu sa Ustavom i zakonom.

„Odluke Centralne banke Kosova (CBK) su nezavisne odluke, jer je CBK nezavisna institucija, pravila koja donose, propisi koje odobravaju su u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonom i verujem da moramo da ostavimo CBK i guvernera Ahmeta Ismailija na miru da radi svoj posao jer je zaslužio poverenje Skupštine“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, Ismaili radi veoma dobro i tačno je objasnio da nećemo imati problema sa nekim ko možda ima devize, ali da je na Kosovu jedina valuta razmene, kupovine i prodaje evro.

„Ne želimo nikoga da kaznimo, već samo da uvedemo zakonitost, ustavnost i regularnost, čak i na severu Kosova i svuda gde ima Srba na Kosovu, a to su zajednica koja ima i mene kao premijera i Ahmeta Ismailija kao guvernera. Svedoci smo da merama koje smo preduzeli protiv njih, velika većina njih ima bankovne račune u bankama Kosova, a ako nemaju, mogu da otvore tekući račun i besplatno ga održavaju”, rekao je Kurti.

Prethodno je predsednica Kosova Vjosa Osmani rekal da po pitanju dinara treba slušati saveznike, da se razgovara o više opcija i da će odluak biti doneta u naredna dva dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari