Zdravko Ponoš o podršci Srba sa severa Kosova Vučiću: Kako mogu da poveruju više bilo čemu što im on soli iz Beograda? 1Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Sever Portal KoSSev

Stanje na terenu je takvo da nije više pitanje da niko ne pomaže, već je percepcija građana da se iz oba sistema – Beograda i Prištine, radi na štetu građana severa Kosova.

Ovako je situaciju na severu Kosova, nakon ukidanja dinara, opisala Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev. Ona je istakla da nikada u poslednjih 10 godina podrška građana na severu Kosova nije bila na nižem nivou ka vlasti SNS i ljudima na čelnoj poziciji države Srbije.

Broj glasača je minoran, rekla je, uprkos tome što je Kosovo tema koja je eksploatisana u političke svrhe.

Međutim, to ne treba da zavarava jer, istakla je Lazarević, iako su građani „ozlojeđeni“ zbog politike iz Beograda, ka njemu gledaju kao prestonici, očekujuči od Beograda zaštitu.

Zdravko Ponoš, predsednik stranke SRCE i poslanik u Skupštini Srbije kaže za Danas da Tatjana Lazarević nema običaj da greši kada daje ocenu stanja na KiM, a posebno kada govori o problemima, brigama, nevoljama, raspoloženju Srba na severu.

– Problem izbacivanja dinara iz platnog prometa na Kosovu veoma otežava život Srba na Severu. To što je Kurti uradio nije bilo neočekivano. Pitanje je šta je Beograd uradio da nađe rešenje od momenta kad su srpske banke proterane sa Kosova, osim farse sa bankomatima u kontejnerima na administrtivnim prelazima – kaže Ponoš.

Prilično je izvesno da će aktuelno nadmudrivanje delegacija u Briselu da se završi tako da će Beograd da šalje Evre preko nekog posrednika kako bi se izbegle direktne transakcije da Centralnom bankom Kosova, dodaje.

zdravko ponoš
foto FoNet Milica Vučković

– Priča o teškim pregovorim i jedenje vremena služi kako bi se demonstrirala požrtvovnost u rešavanju tog problema dok se narod maltretira i iscrpljuje. Ali sad je našem narodu tamo sve jasnije da SNS režim saslužuje u mukama koje im nameće prištinska vlast. Običan svet kojem su uskraćene isplate zarađenih penzija sa gnušanjem gleda luksuzni imetak koji prištinska vlast oduzima Radoičiću kao predstavniku SNS vlasti na severu. Kako mogu da poveruju više bilo čemu što im soli Vučić iz Beograda? – ističe sagovornik Danasa.

U osvrtu na Vučićevo naređenje da se hitno formira državni tim koji treba da zaustavi ulazak Kosova u Savet Evrope, prema rečima Zdravka Ponoša je farsa i bacanje prašine u oči građanima Srbije.

Odlučio je da uradi nešto hitno za Srbiju mesec dana pred glasanje na temu gde se odavno saglasio da Srbija izgubi. A onda to zamota u najavu da ćemo imati leteće taksijem za EXPO 2027. Očigledno je da Vučiću Kosovo više nije srce Srbije. Njemu je Expo srce Srbije. To više i ne krije – zaključuje sagovornik Danasa.

Podsetimo, Vlada Kosova nije dozvolila održavanje srpskih izbora bez direktnog zahteva zvaničnog Beograda, pa su 17. decembra prošle godine Srbi sa Kosova, neki organizovano autobusima a neki privatnim vozilima, glasali u pograničnim gradovima u Srbiji: Kuršumliji, Raškoj, Vranju i Tutinu.

Pravo glasa je na ovaj način ostvarilo oko 25 odsto birača, a više od 70 odsto je svoje poverenje dalo listi „Srbija ne sme da stane“ na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari