Tatjana Lazarević: Srbi na severu Kosova „ozlojeđeni“ zbog politike Beograda 1Tatjana Lazarević Foto: Medija centar

Život Srba na severu Kosova nakon odluke o ukidanju dinara izgleda znatno teže, a pojedincima i porodicama je ostavljeno da se snami snalaze, izjavila je urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. „Ima ozbiljnih porodičnih lomova“, ističe ona.

Delegacija Beograda i Prištine u Briselu imale su još jedan neuspešan dijalog, a Srbi na Kosovu i dalje nemaju rešenje – kako bez dinara.

Lazarević je u emisiji Newsnight na N1 rekla da ne postoji nijedna porodica niti pojedinac na severu Kosova koji nije pogođen odlukom prištinskih vlasti o ukidanju dinara, i da su ljudi počeli da se samoorganizuju tako da jedna osoba ode u najbliži grad u centralnoj Srbiji i podigne novac, prenosi N1.

Međutim, kako navodi, najteže je socijalno ugroženim porodicama i to ne samo u finansijskom smislu, več i logistički, pogođeni su penzioneri koji nisu u stanju da sami odu. „Ima ozbiljnih porodičnih lomova“, kaže ona.

Građani na severu, kako je istakla, nemaju dovoljno informacija.

Stanje na terenu je takvo da nije više pitanje da niko ne pomaže, već je percepcija građana da se iz oba sistema – Beograda i Prištine, radi na štetu građana severa Kosova, navela je Tatjana Lazarević.

Prema njenoj oceni, nikada u poslednjih 10 godina podrška građana na severu Kosova nije bila na nižem nivou ka vlasti SNS i ljudima na čelnoj poziciji države Srbije.

Broj glasača je minoran uprkos tome što je Kosovo tema koja je eksploatisana u političke svrhe, istakla je Lazarević.

Međutim, to ne treba da zavarava jer, iako su građani „ozlojeđeni“ zbog politike iz Beograda, ka njemu gledaju kao prestonici, očekujuči od Beograda zaštitu.

Komentarišući rekacije Srpske liste na konfiskovanje imovine Milana Radoičića, Lazarević je rekla da je ono neozbiljno i da, što se građana na severu Kosova tiče, saoptenja Srpske liste nemaju nikakvu težinu.

„Koliko god da su crpeli moć kao državni pojekat, trebalo bi da imaju odgovornost i vode računa šta pišu i kako delaju.

O prijemu Kosova u Savet Evrope

Prijem Kosova u Savet Evrope, urednica KoSSeva smatra izvesnim.

„Trebalo bi da se desi neko političko čudo da do toga ne dođe“, rekla je ona ocenjujući izjave Aleksandra Vučića kao populističke zarad rejtinga i da joj je neozbiljno da to komentariše.

Prema njenim rečima, ova „hitna ofanziva“ oko prijema Kosova u SE su mala vrata za uvođenje Kosova u NATO, odsnosno kampanja koja je usmerena prema pet država Evrospke unije koje još uvek ne priznaju Kosovo.

Kako je objasnila, tu se ne radi o promeni stava tih zemalja, već pokušaju da te zemlje priznaju Kosovo kao članice EU, a da ne naštete svojim interesima, navodeći da je Grčka jedan od dobrih primera te kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari