Kosovska policija pretresla ambulantu u Prištini koju koriste Srbi: Medicinsko osoblje pušteno nakon višesatnog zadržavanja u policijskoj stanici 1Foto: RTK (arhiva)

Lekari i medicinsko osoblje zdravstvenog sistema Vlade Srbije, koje radi u jedinoj ambulanti koju koriste Srbi u Prištini, pušteno je nakon višečasovnog zadržavanja u policijskoj stanici.

Naime, pripadnici Kosovske policije izvršili su juče u popodnevnim satima pretres objekta u centru Prištine. Prema navodima medija koji izveštavaju na srpskom – reč je o ambulanti koju koriste Srbi.

U međuvremenu se, prema pisanju portala Kossev, oglasilo tužilaštvo u Prištini tvrdeći da se akcija sprovodi zbog sumnje da se tu pružaju nelegalne medicinske usluge.

Za to vreme pojedini mediji u Prištini izlaze sa navodima da se navodno pretresa „špijunski centar“.

Pojedini mediji, među kojima je Radio televizija Srbije i Medija centar Čaglavica, izvestili su juče da se navodno vrši pretres improvizovane ambulante u Prištini, te da su policijski službenici izveli grupu lekara i medicinskog osoblja zdravstvenog sistema Vlade Srbije, koji pružaju zdravstvenu negu preostalim Srbima u tom gradu.

Medicinsko osoblje je uvedeno u zgradu policijske stanice „Centar 1“, čiji je ulaz uz prostorije koje su Srbi koristili kao ambulantu, preneo je RTS.

Javni servis takođe je napisao i da je na vratima ambulante postavljeno obaveštenje da se privremeno obustavlja njen rad.

U međuvremenu se oglasilo tužilaštvo u Prištini sa navodima o sumnji za pružanje „nelegalnih medicinskih usluga“.

„Osnovno tužilaštvo u Prištini saopštilo je da se pod rukovodstvom tužioca i u koordinaciji sa Kosovskom policijom i Upravom za regionalne istrage u Prištini, vrši pretres objekta u centru Prištine, zbog sumnje da se tu pružaju nelegalne medicinske usluge“, navodi se u saopštenju koje prenosi Koha.

Osim uvođenja srpskog medicinskog osoblja u stanicu, policija je konfiskovala i vozilo Hitne pomoći Doma zdravlja Priština beogradskih registarskih oznaka, piše dalje ovaj medij.

Nešto pre ponoći lekari i medicinsko osoblje pušteni su nakon višečasovnog zadržavanja u policijskoj stanici.

Oglasio se i Svečlja: Imali smo informaciju o sumnjivoj aktivnosti

U međuvremenu se oglasio kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja sa navodima da je akcija imala za cilj proveru rada NVO „Centar za mir i toleranciju“, koja se nalazi u ovoj zgradi, a zbog sumnje da nije poštovala važeće zakone o radu NVO.

„Jutros smo dobili informaciju o sumnjivoj aktivnosti jedne nevladine organizacije koja se nalazi u aneksu Policijske stanice Centar u Prištini. Odeljenje za nevladine organizacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova potvrdilo je da predmetna organizacija „Centar za mir i toleranciju Priština“ nije poštovala važeće zakone o radu NVO. Nakon racija se pokazalo da taj prostor uopšte nije korišćen za prirodu ove NVO“, naveo je u saoštenju.

Kako Kossev prenosi, ocenio je i da ista predstavlja „rizik po bezbednost Kosova“.

Poručio je da je „Kosovo unitarna država“ sa pravima i uslugama za sve građane, bez razlike, kao i da je prošlo vreme kada se tolerisalo bezakonje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari