"Šta je sa spomenikom Vučiću, utemeljivaču kosovske nezavisnosti": Sagovornici Danasa o izjavi Svečlje da će na Kosovu ostati ambasada Srbije kao jedini simbol srpstva 1Foto: KoSSev - Kosovo Sever Portal/YouTube/Printscreen

„Kosovski ministar policije Dželjaj Svečlja, govoreći da će od simbola Srbije na Kosovu ostati samo ambasada Srbije, zaboravio je da doda i spomenik zahvalnosti Aleksandru Vučiću, utemeljivaču kosovske nezavisnosti i najzaslužnijem za stvaranje Velike Albanije. Taj spomenik će Aljbin Kurti podići Vučiću, svom koalicionom partneru i saborcu u borbi za nezavisnost Kosova i to odmah pored spomenika Bilu Klintonu“.

Ovako za Danas poruku kosovskog ministra policije Dželjalja Svečlje komentariše Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke.

Sagovornici Danasa poručuju da je za kosovsku nezavisnost predsednik Srbije uradio više nego Kurti i Tači zajedno, ali ih brine to što Svečljina poruka nosi nove pritske na kosovske Srbe i najavljuje njihova nova iseljavanja.

Zdravko Ponoš, predsednik Srbija Centra, kaže da Svečlja tom porukom o srpskim simbolima na Kosovu poručuje nešto Vučiću i Srbima na Kosovu, i ne samo na Kosovu.

„Ne brine me to što poručuje Vučiću, to su neki dupli pasovi i maskiranja u sklopu implementacije prihvaćenih sporazuma. Podsećam da su njih dvojica nedavno najavljivali uzvratne posete, tj. Vučić je najavio da će i on tražiti dozvolu da ode na Kosovo nakon što je Svečlja najavio posetu opštinama na jugu centralne Srbije. Ostalo nejasno da li će tom prilikom i da se sretnu i porazgovaraju. Kurti se zadržao na višem nivou“, navodi Ponoš.

Brine ga, kako kaže, ono što Svečlja time poručuje Srbima.

„Ta poruka je samo jedna u nizu kojom se vrši pritisak na Srbe da se osećaju nesigurno na KiM i da se ubrza njihovo iseljavanje koje se, inače, ubrzano odvija. U istoj funkciji je i izbacivanje dinara sa Kosova. Uz takve gestove i poruke imamo i pojavu otimanja crkava SPC. Kurti je sve što je preuzeo uz dogovor sa Vučićem“, navodi Ponoš.

Ognjen Gogić, politikolog sa Kosova i Metohije, smatra da je u izjavi koovskog ministra policije lakonski izražena suština politike Kurtijeve Vlade.

„Naime, Kurtijeva politika ima dva povezana cilja. To su potpuno eliminisanje paralelnog institucionalnog prisustva Srbije na Kosovu i dobijanje priznanja Kosova od strane Srbije. To je politika koju Kurti konzistentno sprovodi od dolaska na vlast. Kurtijevi prethodnici na vlasti u Prištini su prećutno tolerisali rad institucija Srbije u većinski srpskim sredinama na Kosovu, a bili su svesni i da se ne može iznuditi da Srbija prizna Kosovo. Pristup tim pitanjima se promenio dolaskom Kurtija na vlast“, navodi Gogić.

On, kako kaže, nastoji da ukloni preostale tragove institucionalnog prisustva Srbije na Kosovu jedan po jedan, a svako pitanje koje se postavi odnosu sa Srbima na Kosovu ili Beogradom dovodi u kontekst međusobnog priznanja između Srbije i Kosova.

„Priština na taj način želi da postigne da Srbija može da bude prisutna na Kosovu isključivo kroz diplomatske misije koje bi bile otvorene u okviru uspostavljanja bilateralnih diplomatskih odnosa između Srbije i Kosova kao dve države koje se međusobno priznaju. To je Svečlja hteo da poruči na aforistički način“, zaključuje Gogić.

Miloš Parandilović, poslanik i predsednik stranke Novo lice Srbije, napominje da je, s obzirom na to šta je Vučić sve prepustio kosovskim Albanicima u prethodnih 12 godina svoje vladavine, dao za pravo kosovskim vlastima da se tako ponašaju.

„Da se ne plaše reakcija iz Evrope, nema sumnje da bi bili još radikalniji. Postoji jedan fenomen na Balkanu koji manje više vlasti svih država koriste, a to je činjenica da ovde prolazi taj podrumski patriotizam koji svi vlastodršci serviraju svojim narodima na potpuno identičan način. Tako i takozvani ministar policije Kosova poseže za jeftinim potezima koje služe za domaću upotrebu“, navodi Parandilović.

Dodaje da kosovskim vlastima u tome svesrdno sve vreme pomaže režim u Beogradu. Vučić i Kurti su, kako kaže, sijamski blizanci na istom zadatku.

„Mene brine jedna druga stvar, a to je da nakon Vučićevog progresivnog ubijanja Srbije i ovog naroda mi ne ostanemo samo i na ambasadi u Beogradu. Vučić je slomio kičmu ovom narodu, privatizovao državu u kojoj ništa ne funkcioniše sem epske pljačke naprednjaka. Dao je kosovskim Albancima sve što su tražili. Više je Vučić učinio za zaokruživanje kosovske nezavisnosti nego Kurti i Tači zajedno. A ono malo preostalih Srba na severu Kosova prepustio je Radoičiću da ih teroriše i drži kao taoce. Bez pada ovog režima u Beogradu nema svanuća ovom narodu, posebno ne Srbima na Kosovu i Metohiji“, zaključuje Parandilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari