Lazarević: Srbi na Kosovu su politički obezglavljeni 1Tatjana Lazarević Foto: Medija centar

Srbi na Kosovu su politički obezglavljeni. Srpska lista nije zastupala interese srpskog naroda na Kosovu, niti je ikada proaktivno delovala u tom pravcu. Ona je ugled gradila isključivo na polugama moći – kao grupa koju podržavaju vlasti u Srbiji, ali dobar niz godina i međunarodne i kosovske strukture, kaže Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev za beogradski Novi magazin.

Srpska lista danas nema ugled, osetno joj je i opala moć, no njen uticaj će postojati sve dok je podržava zvanični Beograd.

Od njega zavisi dalja sudbina Srpske liste – da li će je prefarbati, zameniti, zaigrati na druge igrače. Te se kozmetičke promene primećuju, tako što se polako menja ‘hardcore’ struktura navodnim nekompromitovanim ličnostima, uz pokušaj stvaranje slike ‘poštenih ljudi iz naroda’.

Od trenutka izlaska Srba iz kosovskih institucija, na brisanom prostoru za kosovsku vladu otvorio se poligon za bezbednosnu, administrativnu i institucionalnu ofanzivu, i ta se operacija praktično odvija kao da je, kako meni deluje, vojno-taktički plan. Pod kišobranom Prištine da se uvodi zakonitost, red, proširuje suverenitet i isteruje Srbija, navodi Lazarević.

Pod ‘štitom’ iz Beograda, koji je u kontinuitetu ‘raširivan’, a o čemu najbolje svedoče reči predsednika Vučića neposredno pre i nakon izbora koje su Srbi bojkotovali, a koji su organizovani kad su Srbi izašli iz institucija i koji su prvi put doveli albanske gradonačelnike na Sever: „Srbi na Severu žele da okupacija bude što vidljivija“, kazao je nakon izbora, a uoči: „Građani da budu mirni, da ih ne pogledaju, neka oni svoj „najprljaviji posao obave“, kaže urednica Kosseva.

Konačno, iako ih nema, ali kakve god stranke ili političari da postoje unutar srpskog korpusa na Kosovu, oni interese naroda mogu da zastupaju samo ukoliko nisu opozicija Srbiji kao matici, a takvih, uglavnom nikad nije ni bilo, navodi Lazarević.

Nažalost, kosovske vlasti jedinog srpskog foto-robota mogu da prihvate ukoliko bi se on sa makar podjednakim gađenjem i mržnjom odnosio prema Srbiji i Beogradu, tražio oproštaj za ‘počinjen genocid, ukradene crkve i krivotvorenu istoriju’, kaže između ostalog, Tatjana Lazarević u opširnom intervjuu za Novi magazin, a koji prenosi Kossev na portalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari