Sonja Biserko: Vučić se svrstava u Putinovu koaliciju autoritarnih režima 1Sonja Biserko Foto: Medija centar

Predsednik Vučić kao da je prespavao ubrzano geostrateško pomeranje koje je Srbiju dovelo u ćorsokak i obesmislilo njenu spoljnu politiku koja se oslanjala na četri stuba. Posle Banjske i izborne krađe u decembru Vučić je izgubio poverenje zapada što se odražava i kroz sve veće pritiske kojima je izložen, pre svega zbog Banjske i odnosa prema Rusiji – kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Osvrćući se na vest koju je saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić da je imao telefonski razgovor sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom o, napisao je na Instagramu, odnosu dve države i aktuelnim geopolitičkim pitanjima, sagovornica Danasa istakla je da Maduro u okvirima svetske politike i svrstavanja pripada takozvanoj „Putin – koaliciji“.

– Stalno spekulisanje da bi zapadni Balkan mogao biti poprište novog sukoba intenziviralo je diplomatske aktivnosti EU, SAD i NATO u regionu sa ciljem da se zatvori balkansko pitanje sa ili bez Srbije, ovisno od toga za šta se ona opredeli. Otuda i ubrzana procedura oko prijema Kosova u Savet Evrope koju podržava ceo region uključujući i Crnu Goru i Grčku – kaže Sonja Biserko.

Bes Beograda je simuliran s obzirom da je članstvo Kosova u Savet Evrope bilo neupitno, dodaje, jer se Srbija Briselskim i Ohridskim sporazumom obavezala da neće ometati prijem Kosova u međunarodne organizacije.

– Sve to je u funkciji predstojećih izbora u Beogradu ali, pre svega, i skretanje pažnje za propale kosovske politike koja se u suštini svodila na njegovu podelu. To sve prati svakodnevno obraćanje predsednika naciji sa tezom o ugroženosti Srba od strane Zapada i najavom „teških dana“ za Srbiju, najtežih do sada. Održavanje sabora 5. maja treba dodatno da homogenizuje naciju na istoj matrici odnosno svim pretnjama izvana ali i iznutra – ističe Sonja Biserko.

Podsetimo, predsednik Srbije je na sednici Vlade Srbije rekao da slede „teški dani za Srbiju“, pitanje članstva Kosova u Savetu Evropu, izveštaj Umnika pred UN o situaciji na Kosovu, pitanje donošenja rezolucije o genocidu u Srebrenici, te pozvao sve članove Vlade da se „više angažuju na spoljnom planu“.

Sonja Biserko: Vučić se svrstava u Putinovu koaliciju autoritarnih režima 2
Foto: F.S./ATAImages

– Najavljeni tim za lobiranje protiv kosovskog članstva ( poslednji pokušaj podele Kosova), zatim druge međunarodne inicijative, treba da spreče ne samo prijem Kosova u Savjet Evrope, već i najavljenu UN rezoluciju koju sponsorišu Nemačka i Ruanda. Nemačka je u okviru EU preuzela inicijativu kada je reč o novom pristupu prema Srbiji – kaže Sonja Biserko.

Kako dodaje, razgovor predsednika Vučića sa predsednikom Venecuele Madurom je takođe deo najavljenih inicijativa.

– Očito je da se Vučić svrstava u Putinovu koaliciju autoritarnih režima koji udruženim snagama podrivaju međunarodni liberalni poredak (u čemu uspevaju) sa ambicijom da uspostave novi svetski poredak prema svojoj meri – zaključuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari