Za šta sve Vučić traži podršku od predsednika Venecuele - Madura? 1Foto: buducnostsrbijeav / Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na društvenoj mreži Instagram da je u sredu, 3. marta, imao telefonski razgovor sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom o, napisao je, odnosu dve države i aktuelnim geopolitičkim pitanjima.

„Prijateljski i srdačan razgovor sa predsednikom Nikolasom Madurom o bilateralnim odnosima i aktuelnim geopolitičkim pitanjima,“ objavljeno je na predsednikovom profilu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Ovakav načelan, besdržajan opis razgovora dopunio je predsednik Srbije lično na sednici Saveta za bezbednost, dan kasnije,

Predsednik je izjavio da će 22. aprila Savet bezbednosti UN održati redovnu sednicu o Kosovu i Metohiji, a da će on “o situaciji u našoj južnoj pokrajini razgovarati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i još najmanje 10 evropskih lidera”.

Tada je Vučić pomenuo predsednika Venecuele, u kontekstu toga da, nažalost, ta država nema pravo glasa o toj temi nema u UN.

„Onda 22. (aprila) imamo sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu, koja je redovna sednica Saveta bezbednosti o KiM. Na Unmikov predlog, izveštaj je vrlo loš, zato što ne oslikava stvarno stanje na terenu“, istakao je Vučić na sednici Vlade Srbije.

Vučić se osvrnuo potom na rezoluciju o Srebrenici, rekavši da je ona nepoštena jer je doneta opšta rezolucija o genocidu.

„Zamislite da, recimo, ne postoji takav akt u Ujedinjenim nacijama koji bi rekao da je Nemačka počinila genocid u Drugom svetskom ratu. Ne postoji. Nikada nije izglasana. Onda vam je sve jasno“, kazao je Vučić.

– Kako bismo rekli, sada je dobar i Maduro, i njega se Srbija setila, i time definitvno pokazala na koga se sve vreme oslanjala, na prorusku antizapadnu koaliciju u kojoj je Venecuela istaknuta članica – komentariše za Danas Srećko Đukić, bivši diplomata.

Koga još ova vlast neće „iskopati“ uz pomoć ruskog sponzorstva?, postavlja pitanje.

– Maske su pale: Beograd je vodio navodno prozapadnu politiku ali samo iz lukrativnih interesa, ne iz vrednosnih demokratskih opredeljenja i principa. Srbija je svojom pogrešnom politikom došla u bezizlaznu situaciju na svim frontovima koje je stvorila za proteklih 12 godina jačanja bezgranične aktuelne vlasti u zemlji i u međunarodnim odnosima. Venecuela jedna je od najbogatijih naftnih zemalja u svetu, a narod je na ivici egzistencije – kaže sagovornik Danasa.

Toliko o režimu i Maduru, ističe dalje, dodajući da to dovoljno govori o njenim potencijalima i režimu koji vlada daleko od svakog demokratskog standarda, pod okriljem Rusije i Kine.

Za šta sve Vučić traži podršku od predsednika Venecuele - Madura? 2
Foto: N1/Printsreen

– To je lična karta te države na koju se Srbija referira u međunarodnim odnosima, pogotovo što se frontalno sukobljava sa „mrskim“ zapadom. Zato ne čudi da su predsednici na inicijativu Beograda razgovarali i nesumnjivo da je Maduro obećao glas – kaže Srećko Đukić.

Prema njegovima rečima, Srbija dvanaest godina kopa rovove prema demokratskim zemljama i standardima.

– Izostali su svaki iole ozbiljno utemeljeni napori Srbije da normalizuje odnose sa zapadnim državama, jer za sve su one krive a Beograd ni za šta. Zato je promašena srpska politika došla na naplatu, s tim što će cenu opet platiti narod a ne vlast koja je državu uvela u slepu ulicu – zaključuje Srećko Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari