Euleks o ubistvu dece na Bistrici: Dokumenti predati, nadležnost imaju kosovski organi 1Foto: N1 (arhiva)

U decembru 2018. godine Euleks je predao policijske, tužilačke i sudske spise predmeta i pratećih dokaza kosovskim organima. Oni su tako odgovorili na pitanje Radio Kima „zašto je obustavljena istraga o ubistvu Ivana Jovovića i Panta Dakića i ranjavanje još četvoro dece iz Goraždevca“.

Danas je tačno 20 godina od ubistva dece na Bistrici. U oružanom napadu 13. avgusta 2003. godine, na obali Bistrice, kraj Goraždevca, na licu mesta ubijen je Ivan Jovović (19). Pantelija Dakić (12) je povredama podlegao u pećkoj bolnici. Bogdan Bukumirić (14), Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu juče je služen parastos, uz obilazak grobova Ivana Jovovića i Pante Dakića.

Zločin je do danas ostao bez epiloga.

„Zamislite, ubica mog deteta šeta, nezatvoren je, neosuđen. Možda mi se podsmeva putem, ja to ne znam. Ja bih najsrećniji bio kada bi sve to moglo da se sazna i da se okonča ta situacija“, kazao je otac ubijenog Panta, Milisav Dakić.

„Molimo se Bogu da se nađe i onaj koji je počinio to. Kome ruka nije zadrhtala kada je pucao na decu. Rak rana je kada kriješ ubicu u svome rodu. To truje društvo to truje naše odnose“, kazao je vladika Ilarion na obeležavanju 20-godišnjice zločina.

Euleks je sada odgovornost za istragu preneo na kosovske institucije, od kada im je krajem 2018, kako su saopštili za Kim radio, predao dokumentaciju.

„Euleks je predao 495 policijskih spisa predmeta organizovanog kriminala, 434 spisa predmeta ratnih zločina, spise predmeta nestalih lica, spise predmeta na kojima je radio samo Euleks i preko 1400 tužilačkih spisa predmeta“, navedeno je u odgovoru.

„Nakon završetka procesa primopredaje, nadležni kosovski organi imaju punu odgovornost za spise predmeta i prateće dokaze koje je predao Euleks“, poručuju iz ove misije.

Pet godina nakon što je predat kosovskim pravosudnim organima nije poznato šta je sa materijalom i da li će slučaj biti otvoren ponovo.

Otac ubijenog dečaka juče je novinarima kazao da porodice niko ne obaveštava.

On je pozvao međunarodne i domaće institucije da se uključe u rešavanje ovog slučaja.

Šta je Euleks saopštio 2014.

Specijalno tužilaštvo Kosova i Euleks su 2010. godine obustavili istragu usled toga što policijska istraga „nije dovela do konkretnih rezultata, ili potencijalno osumnjičenih“, 2014. godine je za medije objasnio Euleks, ali i najavili mogućnost obnavljanja istrage.

„Specijalno tužilaštvo Kosova, zatvorilo je ovaj slučaj, jer policijska istraga nije dovela do konkretnih rezultata, ili potencijalno osumnjičenih. Naravno, ovaj slučaj može biti ponovo pokrenut ukoliko se tužiocu ponovo na raspolaganje stave nove informacije,“ rekla je tada za srpsku agenciju Tanjug tadašnja portparolka Euleksa, Dragana Nikolić-Solomon, apelujući na građane koji imaju bilo kakvu informaciju u vezi sa ovim slučajem da se jave tužiocima.

Reakcije povodom godišnjice

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih i ubijenih sa prostora bivše Jugoslavije danas je, povodom 20. godišnjice ubistva dvoje i ranjavanja četvoro dece i mladića u Goraždevcu, zatražila od međunarodnih faktora da učine sve kako bi se počinioci zločina nad Srbima priveli pravdi i prestala praksa sistematskog nasilja nad kosovskim Srbima.

Srpska koordinacija upozorava na tragično stanje ljudskih prava preostalih Srba na Kosovu i na odsustvo elementarne vladavine prava. Vlasti u Prištini sprovode sistematsko nasilje i brojni Srbi na Kosovu se hapse, uz neosnovano određivanje pritvora i izricanje drakonskih kazni, uz kršenje proceduralnih i materijalnih normi i elementarnih prava uhapšenih, navodi se u saopštenju.

Istovremeno je Srpska lista konstatovala da su predstavnici Euleksa obustavili istragu o Goraždevcu i rad na tom predmetu prepustili kosovskim institucijama, “koje nikada nisu utvrdile odgovornost ni za jedan napad na Srbe”.

Direktor Kancelarije za Kosovo I Metohiju Petar Petković je ocenio da je, zatvarajući istragu, “međunarodna zajednica kapitulirala pred ideologijama mržnje i terorizmom” i izrazio očekivanje da će međunarodni predstavnici uložiti svoj autoritet da se počinioci pronađu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari