Vladika Ilarion: Kad kriješ ubicu u svom domu, to truje društvo 1Foto: Radio Goraždevac

„Molimo se Bogu da se nađe i onaj koji je počinio to. Kome ruka nije zadrhtala kada je pucao na decu. Rak rana je kada kriješ ubicu u svome domu. To truje društvo, to truje naše odnose“, kazao je vladika Ilarion na obeležavanju 20-godišnjice zločina na Bistrici.

„Ne traži se nikakva naplata, nikakva kazna! Mi hrišćani očekujemo od Gospoda sud, svako će od nas da primi po svojim delima. Za ovaj svet je dobro da ono što je zlo isteramo na čistac. Da se pomolimo Bogu da i to dođe na videlo i to baš zbog tog nesrećnika, koji je to radio. Da ga stigne sramota i zapravo blaga kazna na ovom svetu. Nego da sa tom sramotom ide pred onoga koji ga je stvorio“, poručio je u besedi tokom liturgije u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu.

U oružanom napadu 13. avgusta 2003. godine, na obali Bistrice, kraj Goraždevca, na licu mesta ubijen je Ivan Jovović (19). Pantelija Dakić (12) je povredama podlegao u pećkoj bolnici. Bogdan Bukumirić (14), Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

„Sabrali smo se ovde da odlužimo službu, da prinesemo beskrvnu žrtvu u spomen Ivana i Panta, dece ovoga mesta, ove zemlje i ove rečice koja prolazi kroz Goraždevac ali i dece svih nas. Ivan i Panto su postali u celom našem rodu poznati i priznati. Na neki način oni su i naša nada. Oni su sa onom radošću mladalačkog otišli u ruke svoga stvoritelja da se raduju u večnoj slavi. Ono što se sa njima delilo govori nam šta je ovaj svet i kakav je ovaj svet“, kazao je vikarni episkop patrijarha.

Dve decenije kasnije – ubice nisu pronađene, dok su Specijalno tužilaštvo Kosova i EULEX 2010. godine obustavili istragu usled toga što ona „nije dovela do konkretnih rezultata, ili potencijalno osumnjičenih”, iako je Komesar UNMIK policije, Štefan Feler, posle zločina kazao da će „prevrnuti svaki komad zemlje kako bi pronašao ubice dece.“ Ono isto što je i Kušner rekao juna 1999, posle pokolja 14 srpskih žetelaca u drugom selu.

U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu danas je služen parastos ubijenoj deci Goraždevca a uz obilazak grobova Ivana Jovovića i Pante Dakića, obeležava se 20 godina od ubistva dece na Bistrici.

Kako javlja Radio Goraždevac, pored porodica žrtava ubijenih i ranjenih obeležavanju godišnjice u ovom najvećem metohijskom selu nastanjenom Srbima, prisustvuje veliki broj žitelja Goraždevca i njihovi gosti, među kojima su predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, predsednici privremenih organa i Aleksandar Arsenijević iz građanske inicijative „Srpski opstanak“.

Liturgiju i pomen služio je vikarni episkop patrijarha Porfirija vladika novobrdski Ilarion, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana. Parastos se ove godine služi dan ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari