"Priština pokušava da odloži izbore na severu Kosova": Bojana Selaković o pokretanju pitanja Zakona o referendumu 1Foto: Medija centar

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Bojana Selaković ocenjuje da to što se usred procesa smene gradonačelnika na severu otvara pitanje usvajanja Zakona o referendumu predstavlja pokušaj Prištine da prolongira i odloži lokalne izbore i ističe da takav stav ne bi trebalo više nikoga da čudi jer ovo ne bi bilo prvi put da se kupuje vreme.

Selaković naglašava da je na Beogradu da ima unapred pripremljen odgovor na sve ono što može da se desi.

Priština, prema njenim rečima, odlaganjem izbora novih gradonačelnika „kupuje vreme“ kako bi situaciju okrenula u svoju korist kada pažnja međunarodne zajednice ne bude usmerena ka Kosovu i Srbiji.

„Postoji određeni dosledan pristup Prištine kada je u pitanju čitav proces dijaloga. Ovo ne bi bilo prvi put da se kupuje vreme kako bi se sačekali neki koraci i situacije koje zavise od trenutnog odnosa na geopolitičkoj sceni“, rekla je Selaković za Kosovo onlajn.

Ona smatra da usvajanje Zakona o referendumu ne može brzo da se realizuje, a samim tim ni izborni proces na severu.

„To se sasvim sigurno ne može desiti brzo, kakva god da je pravna opcija, i to će se svakako desiti u jednom vakuumu u kome pažnja međunarodne zajednice neće biti usmerena ka Kosovu i Srbiji. Tako da o tome možemo da pričamo verovatno tamo negde od jeseni ili eventualno malo kasnije, a do tada će biti situacija status kvo, koja se zapravo i pokazala da najviše odgovara ovim akterima koji vode dijalog, jer ako je status kvo onda je kakva-takva stabilnost“, uozorila je Selaković.

Ne treba zaboraviti, dodaje, da se mogu očekivati i parlamentarni izbori na Kosovu u narednom periodu tokom leta, pa da se do tada nastavi sa trendom korišćenja odnosa Prištine i kosovskih Srba u unutrašnje svrhe.

„Međutim, iz ugla Srbije jako je važno da sve oni koji u Beogradu vode proces dijaloga imaju unapred pripremljen dogovor za sve ono što može da se desi“, zaključila je Selaković.

Građani u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok prikupili su potpise u okviru peticije za smenu gradonačelnika izabranih prošlog aprila i sada se čeka da Centralna izborna komisija potvrdi da li je ispunjen uslov da broj tih potpisa bude najmanje 20 odsto od broja upisanih birača u ovim opštinama. Ako CIK da takvu potvrdu, sledeći korak bi bila organizacija glasanja (referenduma) za smenu gradonačelnika najkasnije u roku od 45 dana. Pojavila su se, međutim, tumačenja da bi pre organizacije ovih glasanja morao da se donese Zakon o referendumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari