EU o akcijama Prištine i zatvaranju srpskih opština: Imaće negativan efekat na život kosovskih Srba 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Evropska unija izrazila je veliku zabrinutost zbog operacija specijalnih jedinica Kosovske policije prema institucijama u opštinama Dragaš, Peć, Istok i Klina, kao i prostorijama nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju u Prištini, upozoravajući da će iznenadno zatvaranje njihovih kancelarija imati negativne efekte po svakodnevni život i uslove života kosovskih Srba.

 

„Evropska unija je sa velikom zabrinutošću primetila ovonedeljne operacije specijalne policije u kancelarijama institucija kojima upravlja Srbija u opštinama Dragaš, Peć, Istok i Klina, i u prostorijama nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju u Prištini. Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku“, ukazao je, u saopštenju, portparol EU Peter Stano.

On je podsetio da je predviđeno da se status ovih struktura reši u okviru dijaloga uz posredovanje EU, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Stoga, EU poziva Kosovo da izbegava jednostrane akcije koje bi mogle da podignu tenzije i da se bavi ovim pitanjima kroz dijalog pod posredovanjem EU“, poručuje se u saopštenju Unije izdato dan nakon što je Ambasada SAD na Kosovu osudila akcije Prištine.

Vlada Sjedinjenih Država je duboko zabrinuta zbog nedavnih postupaka Vlade Kosova koji imaju direktan i negativan efekat na pripadnike etničkih Srba i drugih manjinskih zajednica na Kosovu, saopštio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer.

U izjavi objavljenoj na društvenoj mreži “X” Hovenijer je naveo da ove akcije nepotrebno podižu etničke tenzije i kao posledicu ograničavaju mogućnosti Sjedinjenih Država da služe kao efikasan zagovornik Kosova u međunarodnoj areni.

“One uključuju operacije koje je Kosovska policija sprovela po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova tokom protekle nedelje u kancelarijama institucija kojima upravlja Srbija u Dragašu, Peći, Istoku i Klini, kao i u NVO Centar za mir i toleranciju u Prištini. Zabrinuti smo i današnjom akcijom kosovske policije da zapleni dinare i vozilo koje ga je prevozilo radi raspodele socijalnih davanja iz Srbije”, napisao je Hovenijer.

On je naveo da očekuje od vlasti Kosova da osiguraju da pojedinci kojima su ove isplate socijalne pomoći bile namenjene, da ih dobiju bez odlaganja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari