"Šta je zagadilo patriotizam i šta znači biti dobar građanin?": Sagovornici Danasa o izjavi Borisa Tadića 1Foto: FoNet/ Nenad Ðorđević

Pojam patriotizma jeste postao zaražen drugim značenjem – primitivnim nacionalizmom. Tačno je da deo ovdašnje takozvane „građanske“ i „leve“ javnost patriotizam često svodi na karikaturu, agresiju i primitivizam, što je pogrešno. A ako je nešto primitivno onda je to pravljenje veštačke podele na građansko i nacionalno. Biti dobar građanin znači uvažavati zakone i moralne norme.

To kažu sagovornici Danasa komentarišući izjavu bivšeg predsednika Srbije sada predsednika opozicione SDS, Borisa Tadića da u Srbiji građanski slojevi društva patriotizam poistivećuju sa privitimizmom.

Dok Dušan Milenković, politički konsultant, za Danas kaže da ne može da komentariše ovu Tadićevu izjavu, jer ne zna odakle crpi tvrdnje za tako veliku grupu ljudi, odnosno stav tako velike grupe građana, Biljana Stojković, kopredsednica Zajedno, za Danas kaže da pojam patriotizma jeste postao zaražen drugim značenjem – primitivnim nacionalizmom.

– Za to su krivi oni koji od devedesetih sebe nazivaju „braniocima srpstva“ i „patriotskom opozicijom“. Čini mi se da i Boris Tadić upada u tu zamku negirajući proevropskoj opoziciji vrednosti patriotizma ukoliko se ona ne zasniva, u ogromnoj meri, na teritorijalnom principu – navodi ona.

Kako dodaje, čuvanje identiteta, kulture i jezika je značajnije od teritorija, a u sebe uključuje brigu o kvalitetu i dostojanstvu života građana srpske nacionalnosti, gde god oni živeli.

– Svako ko se bori za te vrednosti jeste patriota. Ne negiram i teritoriju kao element identitetske zaokruženosti, ali politika nebrige za Srbe na Kosovu, kojih tamo ima sve manje, nije patriotizam već samo ispražnjeni prostor. Patriotizam u politici, u ovom trenutku, podrazumeva pronalaženje načina da se tamo obezbedi život i ostanak – ističe Stojković.

A Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, boji se da ta izjava, iako jeste pomalo nategnuta generalizacija, nije daleko od istine.

– Tačno je, naime, da jedan deo ovdašnje tzv. „građanske“ i „leve“ javnosti (premda su oba izraza dosta neadekvatna) patriotizam vrlo često svodi na karikaturu, agresiju i primitivizam, što je pogrešno, a i kontraproduktivno. Ali, nažalost, da zlo bude veće, upravo takvu ili na sličan način deformisanu sliku „patriotizma“ gradi i emituje i ova radikalsko-naprednjačka vlast, odnosno njena novoformirana kvazi-elita – objašnjava on za Danas.

Za Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, ako je nešto primitivno onda je to pravljenje veštačke podele na građansko i nacionalno.

– Biti dobar građanin znači uvažavati zakone i moralne norme. Dobar građanin može i ne mora da bude u političkom smislu nacionalno orijenisan. Neprimereno je zbog bilo čega od toga nekoga stigmatizovati. Istinski tzv građanski slojevi toga su svesni. Pravi patriotizam podrazumeva uvažavanje građanskih vrednosti shvaćenih tako ali i toleranciju – zaključuje Anđelković za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari