Brisel očekuje sve veću harmonizaciju sa Beogradom 1Foto: FoNet/AP

Premijerka Srbije Ana Brnabić nastavila je sa diplomatskim aktivnostima – nakon što se u prvim danima po preuzimanju mandata sastala sa Akselom Ditmanom, ambasadorom Nemačke, juče je razgovarala sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom, a potom i sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom.

Ambasador Skot je istakao da nova Vlada Srbije ima punu podršku SAD za nastavak procesa evropskih integracija kao i spremnost da pruži svu potrebnu pomoć na tom putu. Ambasador Skot joj je čestitao na izboru i naglasio da ima veliko poverenje u njen budući rad. Čestitka je prekjuče stigla i iz Brisela od predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera. Pozdravljamo ambiciozni program reformi vaše vlade koja će, zajedno sa sve većom harmonizacijom spoljne politike i stabilnim napretkom u dijalogu sa Prištinom, Srbiju približiti EU, navodi se u njihovoj čestitki Ani Brnabić.

Ona se sastala juče i sa ambasadorom Aleksandrom Čepurinom, koji joj je, u ime predsednika Vlade Rusije Dmitrija Medvedeva i svoje lično ime, preneo čestitke na premijerskoj funkciji i poželeo joj uspešan rad.

Čepurin je naglasio zainteresovanost Rusije za dalji razvoj Srbije kao i potrebu da se odnosi između dve zemlje dalje izgrađuju, ističući da je ekonomska saradnja dve zemlje veoma važna i da je Rusija spremna da poveća ulaganja, i to ne samo u oblasti energetike i transporta.

Brnabić je istakla da izuzetno poštuje dugogodišnje veze i prijateljstvo sa Rusijom, koja je važan partner Srbije i izrazila želju da se ta saradnja proširi u oblasti istraživanja i razvoja i kroz univerzitetsku saradnju, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Premijerka Brnabić bila je u fokusu i ruskih zvaničnika zbog njene izjave američkoj agenciji Blumberg da će Srbija, ukoliko bude morala da bira, izabrati Evropsku uniju, a ne Rusiju.

Kremlj se sa određenim skepticizmom odnosi prema izjavi premijerke Srbije Ane Brnabić, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov. „Koliko je Srbija bliska EU, to je još pitanje“, rekao je Ušakov, a prenosi Sputnjik. Izbor između Evropske unije i Rusije je suvereno pravo Srbije, ali Moskva iskreno želi da Beograd ne bude pred tim izborom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, a prenela agencija Beta. „Mi iskreno želimo da niko ne stavi ni Anu, ni bilo koga pred izbor ili – ili. Optimalno je biti i sa jednima i sa drugima. To je i korisno i bezbedno sa tačke gledišta sopstvenih interesa“ , rekla je Zaharova.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, protumačila je da Ana Brnabić nije negirala da su evropske integracije strateška orijentacija Srbije, kao što nije rekla bilo šta što bi bio otklon Srbije od saradnje sa Rusijom. Nema razloga za „toliku debatu“ koja se povela posle izjave Brnabić u utorak, naglasila je Joksimović novinarima u Klubu poslanika i dodala da je zvanična politika Vlade Srbije jasna, a to je jasan evropski put, prenosi FoNet.

Na pitanje novinara o reagovanjima dvoje potpredsednika Vlade na tu izjavu Brnabić, Ivice Dačića i Zorane Mihajlović, Joksimović je rekla da ona kao deo tima Vlade podržava stav premijerke. Joksimović je zaključila da Vlada Srbije funkcioniše dobro i da će raditi timski. Navela je i da Srbija do 2020. godine može da očekuje još milijardu evra bespovratne pomoći iz Evropske unije na nacionalnom nivou, a da lokalne samouprave kroz mnoge programe mogu da apliciraju za novac za projekte.

 

Bez dramatičnih promena

„Nije došlo ni do kakvih dramatičnih promena u spoljnoj politici Srbije. Intervjui premijerke Ane Brnabić Blumbergu i BBC-ju izazvali su mnogo komentara, ali ona nije rekla ništa novo. Ako bi EU rekla da nas odmah prima, mi bismo morali da pravimo neke izbore. Ništa dramatično ovde nije rečeno, smatra Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari