Da li premijerka Brnabić pokazuje nervozu ili je nevažno šta ona govori o opoziciji i EP? 1foto FoNet Aleksandar Barda

„Nije, razume se, ni bilo za očekivati da će vlast blagonaklono da gleda na događaje prilikom konstituisanja Skupštine, a pogotovo na ovu, sve izgledniju internacionalizaciju izborne krize u Srbiji. Ali reakcija odlazeće premijerke Ane Brnabić, i po svom tonu i po sadržaju, nadišla je čak i najcrnja očekivanja u tom pogledu“, kaže za Danas Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, komentarišući ocenu predsednice vlade da su ljudi iz opozicije podguzne muve, a da je polaganje zakletve u skupštinskom holu ravno zaklinjanju u toaletu

Vukadinović primećuje da je „Laki malo nervozna“ i da pominjanjem „podguznih muva“, „toaletne zakletve“ i sličnim izrazima iskočila u sam vrh SNS-ovih talibana. Čak je, kako kaže, nadmašila u tom pogledu doskora suverene stranačke asove poput Milenka Jovanova, Vladimira Orlića ili Marijana Rističevića.

„Na stranu očigledna neprimerenost takve terminologije na bilo kom nivou. A pogotovo kada dolazi iz usta, bar formalno, prve i najodgovornije političke ličnosti u zemlji. No, to, rekao bih, uprkos oficijelnom trijumfalizmu i deklarativnoj samouverenosti, samo pokazuje razmere nervoze, frustracije, pa i panike u vrhovima vlasti“, zaključuje Vukadinović.

Gojko Božović, pisac i jedan od inicijatora Proglasa, komentarišući neprimerene izjave premijerke Brnabić o političkim protvnicima kaže da svakog čoveka određuje njegov rečnik, njegove metafore i njegova mašta.

„Ali od te stare istine važnije je da se suočimo sa sasvim savremenim iskustvom. Vlast sistemski ne prihvata ideju opozicije i pogotovu ne prihvata ideju smenjivosti vlasti. Sa stanovišta vlasti opozicija je nužno zlo koje se mora stigmatizovati i onemogućiti, a ne sastavni deo političkog života, demokratske procedure i Ustavom garantovanih prava“, navodi Božović.

Zdravko Ponoš, lider i poslanik stranke SRCE, kaže da je Ana Brnabić bivša predsednica Vlade. Dodaje da nije bilo posebno važno šta ona govori ni dok je bila na toj funkciji, a kamoli sad. „Imamo sad neka važnija posla“, poručuje Ponoš.

Ne misle svi tako. Tek Vladimir Đukanović, poslanik i član Predsedništva SNS, tvrdi za Danas da je njegova koleginica Brnabić u pravu.

„Sve što je rekla je tačno i ja tu ne bih ništa dodavao“, navodi Đukanović.

Da podsetimo premijerka Ana Brnabić, gostujući na TV Hepi rekla je da je to što su poslanici iz redova opozicije zakletvu položili u holu Skupštine Srbije, a ne u sali, „jednako kao da odete u WC skupštinski, i tamo položite zakletvu“.

„Po prvi put u istoriji Srbije imate deo poslanika da izađu iz sale u hol, i tamo podnose zakletvu. Niko ne razume stepen nepoštovanja koji su (Dragan) Đilasova opozicija i Miloš Jovanović pokazali“, kazala je Brnabić.

Upitana da prokomentariše rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji, povodom zahteva za međunarodnu istragu u vezi izbora održanih 17. decembra prošle godine, ona je kazala da „teško može rečima da iskaže u kolikoj meri je ovo skandal za Evropski parlament, evroparlamentarizam i određene evropske institucije“. Opoziciju je častila epitetima „podguzne muve“ i podanici.

Zoran Gavrilović, Direktor BIROD-ija, kaže za Danas da Biro za društvena istraživanja traži od REM-a da sankcioniše TV Happy. Pre svega zbog omogućavanja članu Srpske napredne stranke i predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću da crta pseudo sheme  „hibridnog ratovanja protiv države Srbije“.

„Cilj ovog igrokaza na televiziji sa nacionalnim pokrivanjem nije bilo objašnjenje pojma „hibridno ratovanje protiv Srbije“, već da autor – prezenter iskoristi nastup na TV Hepi da proizvode  medijsko ratno stanje u kojem je on zaštitnik Srbije, a naspram njega unutrašnji i spoljni neprijatelji. Ovakvim ponašanjem predsednik Republike, koji od strane voditelj nije prekinuto, predstavlja kršenje Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga“, navodi Gavrilović i dodaje da je ključ svega, pa i neprimerenih izjava premijerke da REM sankcioniše TV Hepi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari