Brnabić s ministrom spoljnih poslova Španije: Priština ne primenjuje svoje obaveze iz Briselskog sporazuma 1foto (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Beogradu s ministrom spoljnih poslova Španije Hoseom Manuelom Albaresom Buenom koji je u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu.

Uoči predsedavanja Španije Savetom EU u drugoj polovini ove godine, premijerka je posebno istakla značaj današnjeg potpisivanja Memoranduma Srbije i Španije o razumevanju o unapređenju saradnje u oblasti evropskih integracija, piše u saopštenju Vlade.

Sagovornici su se saglasili da su politički odnosi dve države odlični, zasnovani na čvrstim temeljima, i da predstavljaju jaku potporu dalje saradnje, posebno ekonomske i trgovinske.

Albares je izjavio da je prijateljstvo dveju zemalja jako, da su politički odnosi Srbije i Španije odlični i da će Španija tokom svog predsedavanja Savetom EU politici proširenja pridati važnu ulogu.

Brnabić je zahvalila Španiji zbog principijelnog poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i podrške Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Brnabić je španskog ministra informisala o dijalogu Beograda i Prištine, provokacijama na Kosovu uz napade i uznemiravanje sprskog stanovništva i skrnavljenje kulturnog nasleđa, kao i o tome da Priština ne primenjuje svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

Španski ministar na turneji, Srbija i Španija potpisale memorandum o razumevanju 

Ministarka za evropske integracije Srbije, Tanja Miščević, i ministar spoljnih poslova Španije, Hose Manuel Albares, potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju između svoja dva ministarstva, saopštila je Vlada Srbije.

Albares je danas počeo turneju po Srbiji, BiH, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji sa porukom da će Španija, pošto 1. jula preuzme predsedavanje Evropskom unijom, podržati njihovo nastojanje da se priključe EU.

Albares će tokom turneje po Jugoistočnoj Europi potpisati sa svakom od četiri zemlje memorandum o razumevanju da bi se ojačala saradnja u procesu evropskih integracija – prenosi španski portal Sersa (La Cerca).

Ministar će iz Beograda otputovati sutra u Sarajevo, glavni grad BiH, gde će posetiti biblioteku izgrađenu uz pomoć Španije.

U petak će se u Tirani sastati s albanskom ministarkom spoljnih poslova Oltom Džačkom i potom čega se u Skopju susresti s makedonskim ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem.

Španski portal piše da ministar planira da se na putovanju informiše o dijalogu Beograda i Prištine.

Španija je jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari