Brnabić u manastru Banjska: ZSO kičmeni stub Briselskog sporazuma, čuvajte jedinstvo, teškom mukom smo ga stekli 1Foto: Printscreen/Youtube/ KoSSev - Kosovo Sever Portal

„Skoro na sve smo spremni, da skoro po svaku cenu čuvamo mir i stabilnost, ali postoje crvene linije i to mi je važno da pred vama ponovim, kao što ste toliko puta čuli od predsednika Aleksandra Vučića. Ta crvena linija je bezbednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Neće biti novih oluja i neće biti novih pogroma“, saopštila je Ana Brnabić u manastiru Banjska.

„O svemu ostalom se može razgovarati ali bezbednost našeg naroda se neće dovesti u pitanje. Molim vas da čuvate jedinstvo. To jedinstvo je ono što nam daje snagu i održava i kada je teško i kada mnogi pokušavaju da vas razjedine spolja i iz iznutra, čuvajte se. I čuvajte to jedinstvo koje smo teškom mukom napravili“, navela je srpska premijerka.

Ovo je drugo obraćanje Brnabić od dolaska ranije danas na Severu Kosova.

Nakon što je obišla novootvoreni multimedijalni interaktivni centar u Kosovskoj Mitrovici, gde je odgovarala i na pitanja novinara uz obraćanje u samom centru, imala je i kratko obraćanje ispred, gde su se organizovano okupili zaposleni u državnim institucijama, piše KoSSev.

Brnabić je na kratko obišla i unutrašnjost manastira iz XIV veka, čuvene zadužbine kralja Milutina, koji se poslednjih godina ubrzano obnavlja.

„Ne možete a da se ne osećate posebno i da osetite još veću energiju da se borite i za naš narod i za prisustvo Srbije na Kosovu i Metohiji“, kazala je srpska premijerka u manastirskom kompleksu.

„Meni je neopisiva čast što sam danas ovde na Kosovu i Metohiji i sada ovde u manastiru Banjska, gde najbolje možete da osetite prisustvo i trajanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, jer to zaista nigde bolje ne možete da osetite nego na našim svetinjama na Kosovu“, kazala je.

„I zato mi je jasno zašto je toliko važno za naše ljude da dolaze i da se uvek vraćaju Kosovu i Metohiji“, kazala je Brabić.

Većinu poruka koje je poslala iz Banjske bile su slične kao i tokom obraćanja u Kosovskoj Mitrovici – a to je da je došla da prenese poruku mira i da je Srbiji važna stabilnost za šta će se boriti u izazovnim vremenima.

„I kad kažem da se nalazimo u teškim i izazovnim vremenima, to je nekako na Kosovu i Metohiji termin koji se na provlači – ne decenijama, nego kroz vekove“.

A posebna poruka, tiče se jedinstva srpskog naroda.

„Važno nam je jedinstvo našeg naroda i jedinstvo i oko naše SPC oko koje se okuplja naš narod a posebno naš narod na Kosovu i Metohiji, jedinstvo sa našom državom i rukovodstvom. Jer dok smo bili razjedinjeni, bili smo slabi. Tek kada je Aleksandar Vučić došao sa idejom jedinstva, političkog i svakog drugog – srpskog naroda koji se ovde na KiM ogleda kroz Srpsku listu, počeli smo da jačamo i da budemo u svakom smislu i jači politički faktor. Što onda umnogome olakšava nama u Beogradu da pomognemo i da zauzmemo i definišemo strateški pravac kako ćemo polako jačati i naš narod i sve ono što je on na KiM. Bez tog jedinstva to nikada ne bismo mogli da uradimo, niti smo mogli“.

Kaže da je jedinstvo nešto najvažnije i najveće što Srbi imaju i da je upravo to za šta u Beogradu mogu da se „uhvate“.

Stojeći pored vladike i direktora Kancelarije za KiM, premijerka je danas spočitala prethodnijh vlasti za probleme koje je vlast Aleksandra Vučića, navodi nasledila.

„I problemi koji su ostali kao zaostavština neodgovornih političara, problemi koje Vučić mora da rešava kao što je rešavao ono na čemu je Priština insistirala – na punoj implementaciji sporazuma iz 2011.“

Naglasila je Priština beži od primene sporazuma iz 2013. godine i da insistira upravo na onom iz 2011.

„Republika Srbija je ozbiljna država, država koja, kada je teško i dalje stoji na tome da svoje obaveze mora da ispunjava. Ko god da ih je pregovarao i o njima razgovarao, ako postoji potpis nekog ko je predstavio Srbiju, Srbija će svoje obaveze ispuniti“.

U takvim okolnostima Aleksandar Vučić je uspeo, kaže, da sačuva srpske lične karte, te će se na isti način boriti za ono što je sada tema – a to su tablice.

„Mi ne odustajemo od onog što naš narod na Kosovu i Metohije s pravom želi i zahteva i takođe nastavljamo da insistiramo svaki dan na formiranju ZSO. To je prioritet, bez toga dalji razgovori nisu mogući, zato što je ZSO kičmeni stub briselskog sporazuma. Ne možete razgovarati o drugom sporazumu o normalizaciji ako niste primenili prvi sporazum. Zato je moja poruka danas i ovde kao i svuda stalno, ZSO mora biti uspostavljena što pre“.

Vladika Teodosije: Da opstanemo i sačuvamo sve što su naši sveti preci podigli

Iz manastira Banjska prisutnima se obratio i Vladika Teodosije.

Kaže da svetinje na Kosovu i Metohiji u poslednje vreme najviše opstaju zahvaljujući „svesrdnoj pomoći“ države Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Iz godine u godinu ulažu se sredstva za obnovu naših svetinja, za održivost naše crkve, sveštenstva, monaštva i u gradovima i u krajevima gde je danas to teško, gde nema naših Srba da tu žive i takođe ulaže se novac da bi mogli da zaposlimo naše ljude koji opstaju i žele da ostanu na prostorima Kosova i Metohije“, navodi vladika.

Kaže da je to upravo prioritet SPC na Kosovu:

„Da opstanemo na ovim svetim prostorima, da sačuvamo sve što su naši sveti preci podigli, nama zaveštali i ne samo da sačuvamo, nego i da obnovimo i to predamo budućim pokolenjima“.

Zahvalio se srpskoj vladi, državi i svim darodavcima.

Izvor: KoSSev

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari