Izvršni odbor Srpske napredne stranke sastavio je registar funkcionera koji imaju dve i više funkcija i detaljan izveštaj će predstaviti članovima Glavnog odbora stranke na prvoj narednoj sednici, koja bi trebalo da se održi naredne nedelje.

Do tada će se znati i imena svih onih naprednjaka koji su se oglušili o zahtev lidera SNS Aleksandra Vučića i Glavnog odbora i nisu se odrekli duplih funkcija, napominju u SNS i podsećaju da u odluci GO SNS piše da će funkcioneri koji se ogluše o naredbu u predviđenom roku momentalno izgubiti sve javne položaje, ali i članstvo u stranci.

U SNS juče nismo mogli da dobijemo tačan podatak koliko se naprednjaka tačno odreklo viška funkcija, niti koliko se oglušilo o stav stranačkih organa. Rečeno nam je samo da je više desetina naprednjaka poslušalo Vučićevu preporuku, ali da tačnim podacima raspolaže jedino Radomir Nikolić, predsednik IO SNS. On, međutim, po već ustaljenom običaju nije odgovarao na pozive i poruke.

Veroljub Arsić, potpredsednik Skupštine Srbije i poslanik SNS, kaže za Danas da još nije doneo konačnu odluku i da će to učiniti tek u dogovoru sa rukovodstvom stranke. „Poslanik sam SNS i potpredsednik Skupštine Srbije, ali istovremeno i odbornik i šef odborničke grupe SNS u Požarevcu. Obe funkcije su izborne, a nisu u sukobu interesa i upravo zbog toga još nisam odlučio koje od funkcija ću se odreći“, objašnjava Arsić i dodaje da njegova situacija nije sporna, ali da postoje mnogo spornije situacije u SNS, u kojima su poslanici istovremeno i predsednici upravnih odbora nekih preduzeća i opštinski funkcioneri.

I naprednjak Aleksandar Jovičić dvoumi se da li će zadržati mesto poslanika u Skupštini Srbije ili odbornika u Skupštini Beograda. I on će, kao i Aleksandar Martinović, koji paralelno sa poslaničkom funkcijom obavlja funkciju predsednika Skupštine opštine Ruma, konačnu odluku doneti u konsultaciji sa strankom. Dobru volju da podnese ostavku na višak funkcija pokazao je i Igor Bečić, potpredsednik Skupštine Srbije i poslanik SNS koji, kako kaže za Danas, čeka da mu upravni odbor preduzeća Informatika prihvati ostavku podnetu sredinom avgusta. Verifikaciju ostavke na mesto predsednika Skupštine Lutrije Srbije čeka i Vladimir Đukanović, poslanik SNS, dok je ostavku na funkciju predsednika nadzornog odbora Laste podneo Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS.

Iako su i socijalisti takođe najavljivali da će se do 15. septembra osloboditi viška funkcija, juče u ovoj stranci niko nije mogao da nam navede ko je sve podneo ostavke, odnosno da li se neko i odrekao viška funkcija. Nezvanično saznajemo i da će spisak svih socijalista koji su se odrekli duplih funkcija biti poznat krajem ove sedmice. U PUPS-u i SDPS-u nam je rečeno da to pitanje još nisu razmatrali i da ne znaju da li neko i sedi na dve stolice. U SVM tvrde da kod njih nema duplih funkcija.

Socijalisti formirali četiri komisije

Socijalisti su formirali četiri komisije za pripremu kongresnih dokumenata. Branko Ružić će koordinirati izradu Izveštaja o radu partije, Žarko Obradović će rukovoditi Komisijom za organizaciono-tehnička pitanja. Komisijom za izradu programa rukovodiće Dijana Vukomanović, a Statutarnom komisijom Miljkan Karličić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari