Peter Bejer, poslanik nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Bundestagu, kaže za Danas da je prilikom nedavne posete šefice pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanje Miščević Berlinu razmatran proces evropske integracije Srbije, sa naglaskom na pregovaračka poglavlja 32 i 35, koja se odnose na finansijsku kontrolu i Kosovo.


„Prvi put sam se susreo sa profesoricom Miščević i naš sastanak trajao je sat vremena. Diskusija se odnosila na proces pridruživanja Srbije EU u celosti, kao i na stav Nemačke o pojedinim pregovaračkim poglavljima, naročito u vezi s poglavljima 32 i 35, koja će biti otvorena ove godine. Grupa specijalnih izvestilaca CDU-CSU za Zapadni Balkan u Bundestagu će na jednom od narednih zasedanja proceniti i koordinisati naše gledište u vezi s tom temom“, navodi Peter Bejer, poslanik stranke kancelarke Angele Merkel.

Tanja Miščević je, govoreći o poseti nemačkoj prestonici, izjavila da je veoma zadovoljna prijemom, razgovorima i atmosferom u Berlinu, te da niko od njenih sagovornika nije imao „ni jedan jedini negativan stav o tome da Srbija može, onako kao što se i planira, do kraja 2018. da završi pregovarački proces sa EU“.

„Naišli smo na veliko razumevanje svih naših ideja. Ono što se vrlo jasno može čuti jeste poverenje u političku elitu Srbije i to nije nešto na šta smo mi navikli“, istakla je Miščevićeva, koja je razgovarala sa predstavnicima nemačke vlade i parlamenta, ali i civilnog društva.

Kameron ohrabruje i očekuje

London /// Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron čestitao je Aleksandru Vučiću preuzimanje dužnosti predsednika Vlade Srbije, uz poruku da je do njegovog imenovanja došlo u suštinskom trenutku na evropskom putu Srbije i dao obećanje da će London podržati ostvarenje tog cilja. Kameron je, međutim, pozvao Beograd da promeni politiku prema Ukrajini. „Za Srbiju je, takođe, važno da se uskladi sa širom spoljnom politikom EU. Postupci Rusije u Ukrajini predstavljaju izazov za međunarodno pravo i pretnju po evropsku stabilnost. Nadam se da će se Srbija uskoro pridružiti EU i osuditi nezakonite postupke Rusije“, poručio je Dejvid Kameron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari