CIK odlučio da sva dokumenta moraju biti izdata na Kosovu, Veselinović napustio sednicu

Ostavite komentar


  1. Pravilno!Ja celog zivota glasam samo u Srbiji ,a puno njih glasa gde stigne,odnosno gde im se plati.Nelogicno je da zivis u jednoj zemlji,a glasas za vladu u drugoj.Bas te briga ko ce tamobiti izabran,i da li odgovara onima koji tamo stalno zive.

  2. Kakav je ti problem pa izvadite dokumenta ako živite na KiM-u ..ako ne živite na KiM-u onda nemojte ni da glasate

    1. Vi izgleda ne znate za pojam:“Interno raseljeno lice“. Ja, npr. kao interno raseljeno lice nemam pravo da glasam za lokalnu samoupravu u Beogradu gde evo dvadeset godina živim, plaćam stanarinu, komunalije, hranim se i sve to sa PDV koji ne ide mojoj Peći već Beogradu. Auto, da ga imam moram da registrujem na pećke registarski tablice koje na KiM ne važe.
      Da, nije bio za mene problem da izvadim kosovsku lk ali oni na severu KiM imaju samo srpska dokumenta. Možda su mislili da će tako dati šansu stranci Slobodana Petrovića i ovim opozicionim strankama Srpskoj Listi ali su se prevarili, za Srpsku Listu će glasati najmanje 60.000 Srba, koji imaju dokumenta R. Kosovo jer ih je toliko onih koji primaju penziju ili su zaposleni u institucije R. Kosovo.
      Naravno, ponavljam, svi interno raseljeni Srbi neka se prijave kod svojih rođaka koji su ostali na KiM i za nepunu nedelju dana dobiće LK Republike Kosovo. Takođe, predlažem gradonačelnicima Deset Srpskih Opština da po hitnom postupku izdaju lična dokumenta R. Kosovo da bi sa njima glasali na izborima, tih dvadesetak evra po osobi i nije veliki trošak.

  3. A šta je sa nama interno raseljenim (proteranim) Srbima i Romima, kojih ima preko 250.000. Mi već postojimo u biračkim spiskovima i zato je na KiM nešto manje od 2.000.000 birača a po poslednjem popisu ima 1.636.000 stanovnika. Upravo ta razlika su raseljeni Albanci, Srbi i Romi, kao i ekonomski emigranti.
    Ipak, Srbi u velikom broju mogu da glasaju jer njih oko 120.000 poseduje dokumenta R. Kosovo od kojih samo što primaju njihovu penziju, (moraju da imaju R. Kosovo ličnu kartu i prebivalište) oko 60.000 sasvim dovoljno da osvojimo (SL) sve mandate predviđene za Srbe u parlamentu R. Kosovo.
    Ipak, treba podneti žalbu svim merodavnim institucijama jer na ovaj način se krše prava interno raseljenim licima a i R. Kosovo se deklarativno zalaže za prava raseljenih na povratak.
    Možda je ovo reakcija na protekle izbore u Medveđi gde nisu mogli da učestvuju borci OVPBM koji su učestvovali u oružanom ustanku 1999/2002. god. i koji su ostali na KiM izgubili pravo na srpska dokumenta a dokumenta R. Kosovo ne mogu da dobiju jer nisu u njihovim matičnim knjigama.
    Do šestog oktobra ima još vremena, da svi oni Srbi koji su proterani, kod svojih rođaka koji su ostali prijave prebivalište i uzmu LK R. Kosovo jer su svi upisani u matične knjige rođenih i birače spiskove. Tačno je to da ima troškova (put, notar, takse) ali trebamo pokazati da Srbija kao hiljadu godišnja država može da se nosi sa paradržavom R. Kosovo.

    1. Ajde da ti odgovorim bez obzira što komentar neće biti objavqen.

      Na briačkim spiskovima za predsedničke izbore u SRbiji bilo je ~100 hiljada glasača na KiM
      Po popisu 1991 boilo je ukopno 191 hiqada stanovnika

      e sad odakle tih „250 hiqada“ „srba i roma“ verovatno zan onaj koji moderiše „komentare“ da budu samo u skladu sa „poitikom danas“

      Opquni samo Vučića a ostale ne diraj

    1. Upravo Sporazum u Briselu potvrdjuje pravo glasa sa vazecim dokumentima interno raseljenim licima sa KiM kojih na birackim spiskovima ima oko 250.000.

Ostavite komentar


Politika

Zajedno Vojvodina: Desetak odbora napustilo stranku zbog raspuštanja odbora u Novom Sadu i Pančevu 10

Zajedno Vojvodina: Desetak odbora napustilo stranku zbog raspuštanja odbora u Novom Sadu i Pančevu

Nakon što je centrala stranke Zajedno, zbog najave učestvovanja na loklanim izborima 2. juna, danas raspustila odbore u Novom Sadu, Nišu i Pančevu, iz solidarnosti i odbijanja centralističkog tretmana, članstvo i rukovodstvo još desetak gradskih odbora, među kojima su Zrenjanin, Kula, Sombor, Srbobran, Kikinda, Vrbas, Subotica i Novi Bečej, momentalno je podnelo ostavke, saopšteno je danas iz pokrajinskog odbora Zajedno Vojvodina.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.