Cilj Ane Brnabić je smena Jadranke Joksimović 1Foto: Fonet/ Vlada Srbije - Slobodan Miljević

Pre nego što bude izabrana nova vlada Beograda i novi gradonačelnik, Srbija bi mogla da dobije i rekonstruisanu vladu i najmanje četiri nova ministra.

Izvori Danasa tvrde da je ideja o rekonstrukciji srpske vlade potekla od same premijerke Ane Brnabić, a da je njen glavni cilj da zameni upravo one ministre koji nemaju baš mnogo respekta prema njoj. Predsednica Vlade priznaje da je rekonstrukcija otvorena tema, ali da će ukoliko do nje dođe biti zasnovana na rezultatima ili nedostatku rezultata rada.

„Glavni cilj rekonstrukcije je da premijerka Brnabić skloni Jadranku Joksimović, ministarku za evropske integracije, iz Vlade, a ako ne baš iz Vlade, onda bar sa poslova za EU. Tu svoju ideju Ana još nije glasno iznela predsedniku Srbije i predsedniku SNS Aleksandru Vučiću, ali zato već neko vreme priča da Ministarstvu spoljnih poslova treba pripojiti i ministarstvo za evropske integracije, a sve po modelu koji već postoji u Hrvatskoj. Razlog je jednostavan – Joksimovićeva je već nekoliko puta pokazala da nema respekta prema premijerki“, kaže za Danas sagovornik blizak Vladi Srbije. On podseća na nedavni sukob Brnabićke i ministarke za EU, kada je Joksimovićeva baš po pitanju nagoveštaja rekonstrukcije rekla da je mandat dobila od stranke kojoj pripada, te da ako izostanu rezultati u više oblasti, treba svi da snose odgovornost, pa i sama premijerka, kao prva među jednakima.

Sagovornik Danasa kaže da ministar finansija Dušan Vujović sam već duže vreme pominje ideju da hoće da ode iz Vlade, ali da do sada nikada to i nije rekao glasno i jasno. „Vujović je bio potreban dok smo imali sporazum sa MMF i Svetskom bankom oko ekonomskih reformi, a pošto to više neće biti dogovor tog nivoa, prestaje i velika potreba za Vujovićem. Tome treba dodati i činjenicu da bi premijerka Brnabić volela da ona preuzme sve dogovore sa MMF i Svetskom bankom, što se vidi i iz njenih poslednjih obraćanja, jer stalno govori o ovoj temi“, ističe sagovornik Danasa. Dodaje da najviše šansi da sednu u fotelju ministra finansija u ovom trenutku imaju profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin ili Siniša Mali, odlazeći gradonačelnik Beograda.

Posle Vujovića, najviše šanse da napusti Vladu Srbije ima ministar kulture Vladan Vukosavljević, o čijem odlasku se već duže vreme govori. „On u prvom redu nervira Vučića, a kad nervira njega, onda naravno još više nervira i Anu. I to je glavni razlog zbog kojih se razmatra njegova smena“, objašnjava izvor blizak Vladi Srbije. Naš sagovornik kaže da se još ne zna ko bi Vukosavljevića mogao da zameni, ali se u vladinim krugovima pominje Jelena Trivan, koja se sasvim dobro pokazala na mestu direktorke Službenog glasnika. Navodno je za to mesto već duže vreme zainteresovana i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja se, kako kaže naš sagovornik, prilično umorila od vođenja srpskog parlamenta i svađe sa opozicijom.

Ukoliko Vlada bude rekonstruisana, očekuje se da će infrastruktura „biti otcepljena iz ministarstva Zorane Mihajlović“. „Reč je o ličnom obećanju Ane Brnabić Goranu Vesiću koje je dato pre početka kampanje za gradske izbore, iako je teško zamisliti da je to obećanje dato bez znanja Vučića. Cilj izdvajanja infrastrukture je slabljenje uticaja Zorane Mihajlović, koja takođe zbog svog nadmenog stava nervira premijerku. Svedoci smo da se već izvesno vreme pokušava da se obesmisli Zoranin Zakon o rodnoj ravnopravnosti i namere da joj se oduzmu formalne poluge za bavljenje temama žena kroz gašenje Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Oduzimanjem infrastrukture Mihajlovićevoj bi bile oduzete i zasluge za gradnju Koridora 10 koja treba da bude završena ove godine, kao i Koridora 11 i svih drugih auto-puteva“, navodi sagovornik Danasa i ističe da bi na čelu tog potpuno novog resora infrastrukture mogao da bude Goran Vesić, gradski menadžer, ali moguće i savetnik Ane Brnabić Predrag Sovilj.

Sudeći prema sadašnjem raspoloženju u Vladi ministar ekologije i socijalista Goran Trivan lako može da ostane bez ministarske fotelje. Sagovornik Danasa tvrdi da premijerka ne ceni Trivanov rad, „da misli da je neradnik koji se samo folira i slika za televiziju, a da zapravo ništa sistemski ne radi“.

Na njegovu smenu svakako će uticati i rezultati na beogradskim izborima, jer je nezaobilazna tema u vladi da su izbori pokazali da socijalisti imaju mnogo manji uticaj nego što su imali na republičkim izborima i da je zato logično da ostanu bez jednog ministarskog mesta. Ako Dačić bude prinuđen da žrtvuje nekog svog ministra, to će upravo biti aktuelni šef resora životne sredine. Na to mesto bi mogao da dođe neko iz SNS, po svemu sudeći sa liste kandidata za gradske izbore.

Dačićevi ostaju?

Pojedini izvori sa političke scene tvrde da su sva četiri ministra SPS u vladi sigurna, i ilustruju to navodima da je SNS na gradskim izborima pomagao socijalistima da preskoče cenzus. Ti izvori navode da su naprednjaci metodama promene prebivališta i sličnim izbornim manipulacijama pomogli SPS da probije cenzus, mada nemaju dokumente u prilog tih tvrdnji.  P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari