Ćuta: Osnovni cilj nije ispunjen, nastavljamo blokade 1Foto: FoNet/Aleksandar Mijailović

Osnovni cillj, a to je proterivanje Rio Tinta nije ispunjen. Mi nemamo vremena za slavlje. Svima koji slave želim da se lepo provedu. Ja pozivam sve ljude da u 13 časova (u subotu) budu ispred Sava centra na starom mestu. Mi sa blokadama i sa protestima se nećemo zaustaviti, sve dok ne proteramo Rio Tinto iz Srbije. To je naš osnovni cilj.

To poručuje za Danas Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista iz Pokreta Ekološki ustanak, nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon pritiska građana koji su organizovali blokade, odlučio da vrati skupštini sporni Zakon o eksproprijaciji.

Upitan da li bi zbog nastavka blokada predstavnici vlasti mogli da kažu “mi smo ispunuli zahteve, zašto sada oni i dalje blokiraju”, Jovanović odgovara da “ovi sa vlasti, Aleksandar Vučić, nije više u poziciji da ispunjava, nego da izvršava”.

– Ako misle da će protesti stati, zbog toga što je ispunio dva zahteva, grdno se vara. Jedino što on treba da uradi, da ispuni onaj zahtev od 11. septebra sa protesta u Beogradu, kad je bilo 20.000 ljudi, koji je ispostavljen još tada, a to je da se svi ugovori koji su potpisani i sporazumi sa Rio Tintom stave narodu na uvid, na sto. Da se sve to raskida i da se to tera iz Srbije. Jer to niko normalan “u kuću ne prima” osim Aleksandra Vučića, Ane Brnabić i Zorane Mihajlović – ističe Jovanović.

On za naš list najavljujue nastavak protesta i blokada sve do ispunjenja konačnog cilja, a to je, prema Jovanovićevim rečima, da se Rio Tinto protera iz Srbije.

– I da se donese zakon kojim će biti zabranjena eksploatacija litijuma na čitavoj teritoriji zemlje. Jer nije samo Rio Tinto, nego su tu i svi ovi ljudi i mesta, gde su različiti ti “litijumski predatori” nameračili da sprovedu svoje kriminalne projekte. Da nam teraju ljude sa zemlje, da nam otimaju vodu, vazduh. To se neće zaustaviti sve dok Srbija ne bude očišćena od takvih i da se dozovemo pameti – naglašava Jovanović.

On ponavlja da nema nikakvog prekida protesta i nikakvog slavlja, sve dok se to ne završi jer, kako zaključuje, “taj posao još nije završen”.

Pokret Ekološki ustanak oglasio se juče i porukom na društvenim mrežama.

– Dragi prijatelji i saborci, ovo je važna pobeda građana, jer smo masovnim izlaskom na ulice primorali vlast da odustane od predatorskih zakona – kao što smo tokom proteklih meseci i godina zaustavili Mini hidroelektrane na Staroj planini, obuzdali uništavanje Bara Reve i sprečili Zakon o vodama. Ipak, još uvek smo daleko od konačne pobede. Nemamo vremena za slavlje, jer konačan cilj nije ispunjen, a to je da definitivno proteramo Rio Tinto i plan toksičnog rudnika iz Srbije i prostornog plana Grada Loznice. Nećemo stati dok ne pobedimo sve trovače i zagađivače, bilo domaće, bilo strane, U četrvrtak uveče (sinoć) se odražava veliki koordinacioni sastanak sa aktivistima i udruženjima iz 63 grada, to jest lokacija, gde su prethodnih dana organizovane blokade, a na kom će se zajednički odlučiti o nastavku blokada i protesta – poručio je na mrežama Pokret Ekološki ustanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari