Ivica DacicFoto: FoNet/ Zoran Mrda

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da je u „političkom smislu skadal“ da se ne dopusti da predsednik Srbije Aleksandar Vučić poseti Jasenovac.

„Ovo bi bilo kao kada bi neko predsedniku Izraela zabranio da dodje u Aušvic“, izjavio je Dačić, uoči sednice Glavnog odbora zakazanog povodom obeležavanja 32 godine od osnivanja SPS.

Na pitanje zašto je Vučić nameravao da ide kao privatno lice a ne predsednik države, Dačić je rekao da ne zna detalje, ali da „nikad se nije desilo da Srbija nekom zabrani (da dodje) bilo u političkom ili privatom kapacitetu“.

Dačić je rekao da ga „baš interesuje kako će na ovo reagovati Evropska unija (EU) i velike sile, naročito u vreme kada se govori da se ne sme dopustiti revizija istorije i rehabilitacija fašizma, nacizma, a samim tim i Nezavisne države Hrvatske“.

Prema njegovoj oceni, iz Hrvatske „žele da ovim pokažu bahatost, da su oni član EU i da im se sve može, ali time zapravo pokazuju da se plaše i ne žele da pričaju o Jasenovcu, genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima“.

„Time žele rehabilitaciju tog vremena, umesto da sa Vučićem zajedno obidju Jasenovac, da se tako nešto više nikad ne desi“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari