Dačić: Podela Kosova samo jedna od ideja

Ostavite komentar


  1. Trideset godina u politici bez i jednog drljavog rezultata, Ivica Dacic jos uvek ima privilegiju da diskutuje o Kosovu, od kojeg je sve i pocelo.
    "Ovaj covek je neunistiv!"

  2. Pa ovo samo u Srbiji može. Čovek koji je bio potparol stranke koja je slavnu istoriju Srbije preokrenula naopačke u svakom pogledu od 90-ih godina prošlog veka i koji bez stida i srama priča o nekom rešenju koje su oni sami zakomplikovali i unazadili i još neustavno pregovarali u Briselu… Kakva mafija u pravom smislu reči i kakva ekipa za robiju i to dozivotnu sa sve ovim premijer predsednikom zbog svega što su proizveli, a potom i potpisali u Briselu. To će im Zapad i priprediti čim im istekne rok trajanja….

  3. Da smo podelu zvanicno predlozili odmah ili neku godinu posle kumanovske kapitulacije 1999, to bi medjunarodna zajednica uzela ozbiljno u razmatranje. Ovako, Dacicev predlog je samo spisak lepih zelja. Kosovo je u sadasnjim granicama priznalo vise od polovine clanica UN, a od njih sve sile koje kroje svetski poredak.Iranija je da se pametan pravi neko, ko je predsednik partije, cija je katastrofalna politika dovela do ratova, poraza , egzodusa i gubitka Kosova. Cak kada bi medjunarodna zajednica uzela podelu Kosova u razmatranje, Pristina bi za uzvrat trazila Presevo i Bujanovac. Pripajanjem severa Srbiji vidno bi oslabio polozaj Srba na jugu Kosova. Bolju buducnost i trajni mir, ne samo na Kosovu,vec u celom regionu moze doneti samo njegovo kompletno integrisanje u EU i NATO. U EU granice fakticki nemaju znacaj, pa tako nece ni ona na Jarinju, Brnjaku i Merdaru. Srbija mora insistirati na primeni Briselskog sporazuma od strane Pristine, ali i sama ispostovati taj ugovor. Potrebno je traziti od EU, SAD i drugih medjunarodnih institucija znacajnu finansijsku pomoc za srpske opstine na KiM, koja bi bila transparentno trosena i posebno usmerena na sela i najugrozenije stanovnistvo u vecim mestima. Treba traziti da SAD i najrazvijenije drzave EU potstaknu investitore da ulazu u privredu srpskih opstina. Moramo u predstojecem dijalogu ostvariti maksimum moguceg, a za taj cilj je potrebno nacionalno otreznjenje i jedinstvo oko nove kosovske politike Srbije.

  4. Da li je ovo predlog za gledaoce Zikine sarenice i beskompromisne EU.Uz ovu Dacicevu zelju ide i muzicka zelja po njegovom izboru…!!!Politicki plen u Srbiji nije i lov u svetskim razmerama.Zasto ovo nije predlozio u toku Rambujea 1999. tek da smiri ondasnju javnost.??? Ke sera sera…jel!!!E ovo je produkt keserasticke stranke Srbije…!!!Bas ce biti ke sera a ko zasera!!!

  5. Rešenje za ovu krizu treba tražiti kroz moralna ali i pragmatična sredstva.
    – Prvo potrebno je shvatiti da na Kosovu živi neko, ne od skoro, već vekovima i da taj narod ima pravo da živi kako hoće i u kojoj državi hoće.
    – Drugo, potrebno je shvatiti činjenicu da je Srbija neinteresantna bilo kome da živi sa njima u zajednici. Da je standard u Srbiji na većem nivou od Kosovskog za 300%, ni Kosovo ni CG se ne bi odcepili. Kada standard u Srbiji bude znatno veći nego na Kosovu, verujte biće dosta Albanaca koji će tražiti ponovno spajanje.
    – Treće, iz mnogo razloga od kojih Kosovo nije glavni, potrebno je odustati od ulaska u EU (po meni važniji razlozi za odustajanje od EU integracija su 1. zaštita domaćih proizvođača napuštanjem slobodnog tržišta i 2. depopulacija koja u Srbiji kao i u Bugarskoj npr. bi nastala nakon ulaska u EU). Time bi pregovori o statusu Kosova i Srba na Kosovu bili dosta ravnopravniji. Sada Albanci koriste povoljnu pregovaračku poziciju i ucenjuju Srbiju nerealnim zahtevima jer bez rešenja Kosovske krize nama nema ulaska u EU.
    – Četvrto: prihvatiti sadašnje stanje kao stanje koje nije najgore od svih mogućih. Najgori scenario je rat. Odmah nakon njega je prebrzo rešavanje problema Kosova (priznavanje, podela) zbog položaja u kome smo se našli jer naši pregovori zavise od Albanaca. Trenutno "pat" situacija, ako zaboravimo naše ambicije prema EU, je zapravo pozitivna: dok mi sređujemo našu ekonomsku situaciju, ne moramo da ulažemo u razvoj nerazvijene pokrajine, Albanici sami moraju da sređuju svoju ekonomsku situaciju, moraju da reše demografske probleme, mafiju. S druge strane, dok su Albanci ograničeni na Kosmet, nećemo imati masovna naseljavanja u Centralnu Srbiju. I najvažnije, prilike u spoljnoj politici će se možda promeniti za sledećih 25 godina u našu korist.
    – Srbiji je potrebno da od pre svega Kosova traži otetu imovinu. S tim u vezi, potrebno je definisati na koju imovinu Srbija ima pravo, i nju zahtevati svim mogućim pravnim postupcima. Blokada KS tablica prilikom ulaska u Srbiju, je jedan od njih.

    Samo jaka država, kakva Srbija trenutno nije, sa jasnom strategijom političkog i ekonomskog razvoja, koju Srbija nema, može da se uhvati u koštac sa ovim problemom i iz njega izađe kao pobednik.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.