Dačić: Putin u Srbiji sredinom januara 1Foto: FoNet/MSP

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu predviđena je za sredinu januara, ali detalje o tome treba da saopšte kabineti dva predsednika, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je, posle sastanka Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju sa Rusijom, rekao da se Srbija sprema za Putinovu posetu, koja „mora biti dobro organizovana i sadržajna“.

osle posete Putina biće održana i nova sednica Mešovitog komiteta, rekao je Dačić posle sastanka tog tela, čiji je jedan kopredsednik, a drugi je potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov. Dačić i Borisov su ocenili da su politički odnosi dve zemlje na najvišem nivou, a ekonomski su u usponu.

Prema rečima Dačića, robna razmena u prvih devet meseci je bila 3,3 milijarde dolara i gotovo je dostigla celokupnu prošlogodišnju od 2,6 milijarde, a očekuje se da je i premaši.

Razgovarali smo danas o više tema, o sporazumima i dogovorima koji mogu da budu potpisani za vreme posete Putina, kao i o energetici i energetskoj bezbednosti, naveo je on.

Borisov je precizirao da bi jedan od potpisanih sporazuma tokom posete Putina mogao biti i o gasovodu „Turski tok“, kao i o izgradnji skladišta gasa u Srbiji.

On je dodao da je otvorena i „nova strana“ odnosa Srbije i Rusije u sferi nuklearne medicine i energije u zdravstvene svrhe, jer postoji mogućnost korišćenja izotopa ruske proizvodnje za medicinska istraživanja.

Dačić je izjavio danas da su poslednje izjave iz Prištine samo potvrda njegovih tvrdnji da zvaničnici Kosova sve što čine rade kako bi naterali Evropsku uniju da im da viznu liberalizaciju.

Oni su danas rekli da, ako Priština ne dobije viznu liberalizaciju u decembru, treba da napuste dijalog. Oni opstruiraju dijalog, prete EU, ne Srbiji, istakao je Dačić na konferenciji za novinare posle susreta sa potpredsednikom Vlade Rusije Jurijem Borisovim.

Dačić je upozorio da, zbog takvih izjava kosovskih zvaničnika, Srbija ne može biti stalno žrtva neispunjenih obaveza Prištine, koja „uvek pravi incidente“.

Problem je što oni na svim poljima doživljavaju diplomatski i politički neuspeh i onda im treba nešto za unutrašnju upotrebu. Mislim da nije realno nastaviti dijalog u trenutku kad oni jedostrano optužuju Srbiju da se ponaša neprijateljski, istakao je Dačić.

On je poručio da Srbija ne može da prihvati bilo koje pritiske i uslovljavanja, pogotovo kad kosovski premijer Ramuš Haradinaj „preti o pripremi nekih pukova vojske“. Oni mogu da pripremaju, ali mi već imamo pripremljeno. Ovo je 21. vek, ukazao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.