Dačić: SPS od ove godine slavi i 2. avgust kao datum svog osnivanja 1foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da će SPS naredne godine proslaviti 120 godina od osnivanja, jer potiče od Srpske socijaldemokratske partije koja je 1903. godine osnovana kao prva stranka koja je imala reč socijalistička u svom nazivu.

Dačić je prilikom polaganja venca na zgradu u Ulici Braće Jugovića 16 u Beogradu, u kojoj je 2. avgusta 1903. godine održan osnivački kongres Srpske socijaldemokratske partije, rekao da će SPS od ove godine pored 17. jula kao datuma svog osnivanja, slaviti i 2. avgust.

On je istakao da ta partija ubuduće „želi da posveti više pažnje svojim političkim precima“, jer se do sada uglavnom govorilo „o periodu transformacije“ Saveza komunista Jugoslavije u SPS.

„Istorijski gledano SPS je nastao na današnji dan kada je održan osnivački kongres Socijaldemokratske partije“, rekao je Dačić i dodao da je ta stranka bila deo Druge internacionale, da se borila za radnička prava i bila „na udaru tadašnjeg režima“.

On je naveo da je Socijaldemokratska partija promenila ime u Socijalističku radničku partiju Jugoslavije, a od 1920. godine u Komunističku partiju, dok je od 1990. godine Savez komunista Jugoslavije postao SPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari