Dačić: Srbiji se zamera da je aktivna na međunarodnom planu 1Foto: Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u Helsinkiju na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova država članica EU i „partnera sa ZB“ i Turske izjavio da format u kome je sastanak sazvan predstavlja svojevrsni presedan, jer je prvi put pozvana i teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU.

„Ako je dosadašnja praksa bila da se ovi sastanci održavaju u formatu ministara spoljnih poslova država članica EU i kandidata za članstvo u EU, ne vidimo nikakvo opravdanje za promenu formata“, rekao je Dačić, prenelo je Ministarstvo.

Ukazujući da je u pozivu za sastanka navedeno da je svrha „resetovanje regionalne dinamike“, Dačić je naveo da ostaje nejasno kako sastanak može doprineti podsticanju regionalne saradnje, kada je jasno da u ovom trenutku glavnu prepreku za unapređenje regionalne saradnje predstavlja ponašanje Prištine.

„Srbiji se zamera da je aktivna na međunarodnom planu što je, u stvari, sasvim legitimno, ali ono što Priština radi nije legalno. Razlika je ogromna“, naveo je Dačić.

Dodao je da neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, kršenje CEFTA nametanjem taksi, pokušaj pravljenja vojske, pokušaji prekrajanja istorijskih činjenica i zloupotreba kulturnog nasleđa, ograničavanje slobode kretanja ne mogu predstavljati korake u pravcu podsticanja regionalne saradnje.

Dačić je ukazao da je više nego jasno da za Srbiju sva pitanja koja su predmet dijaloga sa Prištinom, koji se vodi pod okriljem EU, ne mogu biti predmet regionalne saradnje pre postizanja rešenja u okviru dijaloga.

„Regionalna saradnja ne može biti zamena za dijalog“, rekao je Dačić i dodao da Srbija od EU očekuje da preduzme odgovarajuće odlučne korake kojima bi uticala na Prištinu da odustane od jednostranih poteza i omogući nastavak dijaloga i doprinese smirivanju tenzija u regionu.

Dačić je istakao da će nastavak dijaloga biti moguć tek nakon što Priština ukine takse i to će biti minimalan uslov za „resetovanje regionalne dinamike“.

U svakoj oblasti regionalne saradnje, Srbija je aktivno uključena, rekao je Dačić i dodao da bi trebalo posvetiti pažnju iznalaženju povoljnih izvora za finansiranje ranije dogovorenih infrastrukturnih projekata.

Kako je rekao, sve dok saradnja bude podređena isključivo želji pojedinih da se nametnu kao potpuno jednaki, oduzimajući istovremeno mogućnosti unapređenja regiona i dovodeći u pitanje čak i njegovu stabilnost, nećemo moći da se nadamo napretku.

„Umesto pokušaja prikazivanja svih u regionu kao ravnopravnih država, umesto kršenja obaveza i kočenja saradnje u oblastima u kojima je moguća i umesto stavljanja jednostranih interesa i nerealnih ambicija ispred regiona i napretka, potreban nam je odgovaran, posvećen i, pre svega, realan pristup svih učesnika.

Jedino tada ćemo moći da pričamo o ‘resetovanju dinamike u regionu'“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari