Dačić u Briselu sa Violom fon Kramon o članstvu Srbije u EU, Kosovu i Ukrajini 1foto: Kristina Bunčić, MSP

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Dačić danas boravi u zvaničnoj poseti Briselu, gde se tokom prepodneva sastao sa poslanicom Zelenih, izvestiocem iz senke za Srbiju i stalnim izvestiocem za tzv. Kosovo u Evropskom parlamentu Violom fon Kramon, saopšteno je iz MSP.

Dačić se takođe se sastao sa evroposlanicima Demetrisom Papadakisom i Matjažom Nemecem, kofasilitatorom u međustranačkom dijalogu sa Narodnom skupštinom, kao i sa kopredsedavajućom delegaciji Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Alesandrom Moreti.

U odvojenim razgovorima, Ivica Dačić je ponovio je stav da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.

Takođe je napomenuo da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera našeg društva, kao i daljem razvoju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU.

Kada je reč o napretku na evropskom putu, poslanici EP pozitivno su ocenili proces reformi, kao i korake koje Vlada Srbije preduzima kako bi uskladila svoju viznu politiku sa EU, ali su takođe pozvali na dalje usaglašavanje spoljne i bezbednosne politike.

Šef srpske diplomatije Dačić rekao je da Srbija nema problem sa usklađivanjem sa politikama EU u delu koji ne narušava njene nacionalne interese.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su pozdravili nastavak aktivnosti i složili se da je samo otvoren dijalog pravi put za postizanje kompromisnog i održivog rešenja.

Sagovornici su razmenili mišljenje o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

Dačić je u tom kontekstu ponovio da Srbija osuđuje svako kršenje međunarodnog prava, ali je izrazio žaljenje što pojedini evropski zvaničnici insistiraju na neophodnosti poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, koji Srbija nedvosmisleno podržava, a za šta u sopstvenom slučaju nema podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari