Dačić u Glazgovu pozvao na globalnu solidarnost u borbi sa klimatskim promenama 1Foto: FoNet/ Milica Vućković

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao je danas na globalnu solidarnost u borbi protiv klimatskih promena kao i na tehnološku i finansijsku podršku koja će dovesti do ostvarenja zajedničkih ciljeva.

„Ukoliko to izostane, ja nisam optimista da ćemo moći efikasno da se izborimo sa najvećim problemom naše generacije, a to je razaranje klime i ubrzane promene koje nećemo moći da zaustavimo“, rekao je Dačić na klimatskom skupu Interparlamentarne unije (IPU)u Glazgovu.

Ne postoje političke i ekonomske razlike i interesi koji bi bili opravdanje za to da bilo ko izađe iz zajedničkog fronta borbe za očuvanje klime, rekao je Dačić, i dodao da su nažalost i na samitu u Glazgovu viđeni izgovori i da se neki drugi razlozi stavljaju kao važniji od sudbine naše planete.

Naveo je da je Srbija aktivna u borbi sa klimatskim promenama i učestvuje u svim globalnim inicijativama za smanjenje emisije štetnih gasova, iako je mala zemlja i njen udeo u globalnom ugrožavanju klime nije veliki, ali on ipak postoji.

„Srbija već godinama raznim merama stimuliše energetsku tranziciju i povećava kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Dostigli smo da skoro jednu petinu od ukupno proizvedene elekrične energije dobijamo iz obnovljivih izvora i sa tim povećanjem ćemo nastaviti“, rekao je Dačić.

Ocenio je da kao što ni protiv klimatskih promena niko ne može da se bori sam, tako niko ne može sam ni da sprovede one mere koje će zaustaviti negativan uticaj na klimu.

Dačić je rekao da je veoma važno da se i parlamenti aktivno uključe u tu borbu.

On je izrazio uverenje da je svima stalo da „povučemo kočnicu nepovratnog ugrožavanja klime“, ali je rekao da to nije dovoljno i da se mora na delu da pokazati „da nam je do toga stalo, a to ćemo moći samo ako podržimo jedni druge“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari