sps ivica dacicfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Vikend, subota, službeni “audi” Ivice Dačića tačno u 11 časova parkirao se ispred ulaza u centralu socijalista na Studentskom trgu.

Petnaest je godina tačno od kako je Dačić na kongresu SPS pobedio na unutarstranačkim izborima Milorada Vučelića i Zorana Anđelkovića Bakija. Dotadašnji počasni, a ipak potpuno razvlašćeni predsednik Slobodan Milošević, preminuo je šest meseci ranije u pritvoru Haškog tribunala.

Ovaj Dačićev sastanak održava se ubrzo pošto je preminuo i drugi počasni predsednik partije i Miloševićev vrlo blizak prijatelj – Milutin Mrkonjić.

U holu u kome dominira fotografija Ivice Dačića već su bili okupljeni novinari i snimatelji, da bi sačekali “pravog” Dačića.

U sali Glavnog odbora svoja mesta već su bili zauzeli predstavnici beogradskih odbora SPS-a.

Dačić se uputio na više spratove, sa nekolicinom ljudi. Socijalisti koji su došli na sastanak međusobno su se pozdravljali, dok su čekali da njihov lider siđe u salu.

Među poslednjima od čelnih ljudi SPS-a u centralu je stigao visoki funkcioner socijalista i ministar prosvete Branko Ružić, koji se takođe uputio na više spratove zdanja na Studentskom trgu.

Sa nekih dvadesetak minuta zakašnjenja, zbog čega su pojedine kolege negodovale, Dačić se pojavio u holu stranačke centrale, kako bi se pre sastanka obratio novinarima.

Dačić je najavio susret sa njihovim koalicionim partnerom, Srpskom naprednom strankom, koji treba da se dogodi posle Nove godine, na kome će predstavnici rukovdstva dveju partija razgovarati o zajedničkom nastupu na izborima koji nam slede.

Podsetio je na stav SPS-a da trebaju da imaju zajedničkog kandidata za predsednika sa SNS-om, kao i da on očekuje da će to ponovo biti aktuelni šef države Aleksandar Vučić.

Govorio je Dačić i o predstojećem referendumu za promenu Ustava, kao i o pripremama za izbore, ukazavši da iz redova opozicije treba da mu predlože po 8.500 članova i zamenika u stalnom sastavu biračkih odbora, uz konstataciju da to nije nimalo lak zadatak.

I posle tog kraćeg obraćanja, lider socijalista ušao je u salu gde su ga već čekali gradski i ostali funkcioneri koji, u najvećem broju slučajeva, nisu nosili zaštitne maske.

Povodom petneste godišnjice predsednikovanja SPS-om, gradski funkcioneri pripremili su mu poklon. Dok je Dačič zauzimao svoje mesto u sali, dvojica funkcionera su iza otškrinutih vrata sale čekala pogodan trenutak da svom predsedniku uruče sliku.

Ono što smo mogli da čujemo je da je reč o radu jugoslovenskog akademskog slikara, da je naslikana u Parizu i da potiče iz 1958. godine. Dačić je pozdravljen dugim aplauzom, posle koga je predsednik SPS-a prokomentarisao “ja sad, kako je počelo, očekujem, da kažu dosta si bio”.

Vrata sastanka zatvorila su se za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari