Danijel Server: Republika Srpska postaje ruski satelit 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Podela Kosova otvoriće pitanja podele širom regiona, naročito u Makedoniji, Bosni, Crnoj Gori i Srbiji, i osnažiće predsednika Rusije Vladimira Putina u pokušaju da preotme teritoriju od Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

To, zaista, otvara Pandorinu kutiju, kaže u razgovoru za Danas Danijel Server, profesor na američkom Univerzitetu DŽons Hopkins i stručnjak za Balkan, odgovarajući na pitanje zašto se protivi mogućnosti podele Kosova i zašto je nedavno izjavio za Radio Slobodna Evropa da veruje da će Sjedinjene Države na kraju „blokirati“ takav predlog.

Upitan kako komentariše ponovljen stav nemačke kancelarke Angele Merkel da „nema promene granica na Balkanu“, što je izazvalo „buku i bes“ zvaničnog Beograda, naš sagovornik navodi: „Mislim da je Merkel „pogodila pravo u metu, Amerikanci treba da to ponove“.

Ocenjujući najnoviju retoriku srpskog i kosovskog predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija kada je reč o nastavku Briselskog dijaloga, Server ističe da „ne pridaje mnogo pažnje tome“, uz opasku: „potrebno je da Briselski dijalog bude nastavljen sve dok ne budu pronađena rešenja za preostala pitanja“.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da Vučić i Tači postignu bilo kakav sporazum u skorije vreme, američki stručnjak za Balkan naglašava: „Nadam se da taj sporazum neće biti „korekcija granica“. Ali, u isto vreme, zaista se nadam da mogu da dođu do sporazuma o suverenitetu, teritorijalnom integritetu i članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama“.

Upitan da li smatra da je moguća nominacija Tačija, Vučića i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini za Nobelovu nagradu za mir ukoliko bude postignut sporazum o Kosovu, Server odgovara: „Da, zašto da ne.“

Komentarišući tvrdnju Hašima Tačija iz prošlonedeljnog intervjua za Danas da „status kvo priziva nevolje“, Server navodi da se „ispostavilo se da je „status kvo“ održiv, ali ne mislim da to znači da ništa ne treba da bude izmenjeno“, napominjući da su „potrebna su izvesna poboljšanja“.

Odgovarajući na pitanje da li kao iskusni posmatrač situacije u Evropi misli da postoji mogućnost da „konačno rešenje“ kosovskog pitanja bude pronađeno na međunarodnoj konferenciji, takozvanom „Dejtonu dva“, Danijel Server kaže da mu se ne dopada ideja o o „Dejtonu dva“. Kako objašnjava, „to je „kod“ za ponovno otvaranje svih graničnih pitanja na jednoj velikoj konferenciji. To neće doneti dobre rezultate“.

Komentarišući aktuelnu situaciju u Bosni i Bosni i Hercegovini i retoriku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji pokušava da povuče paralele između situacije u Republici Srpskoj i na Kosovu, američki univerzitetski profesor konstatuje da „Dodik ne prihvata jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, što je ključni temelj Dejtonskog sporazuma. Sjedinjene Države i Evropska unija treba da preduzmu mere kako bi sankcionisale njega i one koji glasaju za poricanje genocida u Srebrenici“.

Upitan šta misli o srpsko-hrvatskim razmiricama koje se „večno ponavljaju“, Server poručuje da su „te svađe zamorne“.

Ocenjujući aktuelni ruski uticaj na Balkan, uključujući Srbiju, sagovornik Danasa tvrdi: „Moskva koristi pasivnost Sjedinjenih Država i Evropske unije da poveća svoj uticaj na Balkanu, a nema kapacitet da sprovede bilo šta smisleno. Republika Srpska postaje ruski satelit poput Pridnjestrovlja, Južne Osetije i Abhazije. Crna Gora je odbila ruski zagrljaj, a Makedonija se veoma trudi da učini isto. Srbija je pred izborom – u aktuelnom međunarodnom okruženju ne možete sedeti na dve stolice. Više bih voleo da Beograd izabere stolicu EU, ali izbor je na Srbiji, a ne na meni.“

„Potrebna istinska sloboda medija“

Upitan može li Srbija da postane članica Evropske unije do 2025. godine, Danijel Server navodi: „Da, ali jedino ukoliko reši pitanje Kosova i preusmeri svoje napore na sprovođenje pravnih tekovina EU, kao i ako uspostavi nezavisno pravosuđe, istinski slobodne medije i unapređen izborni sistem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari