„Demokratiju nemamo, može nešto s roštilja?“

Održana tribina "Demokratija i nevidljiva moć":a

Ostavite komentar


  1. Nema podrske gradjana sve dok se nazovi opozicija ne odrekne lopova i lazova prvo u svojim redovima, dakle treba sasvim nova opozicija, ova nista ne valja i nece niko da glasa, mogu se samo okupljati na tribinama na kojima se opet prica o ovoj vlasti, a o prosloj kazu ima ‘propust’. Ne da ga ima, nego mu se ne zna broj.

  2. Da bi drustvo moglo imati demokratiju, mora ispuniti neke uslove, a jedan od njih je i odredjen stepen civiliziranosti (sto srbija nema).

  3. Demokratiju imamo al je „Demonska“ , po receptu Gebelsa i Hitlera.
    Aristotel, Platon i društvo, to su „Zastarele“ Ideje. Mi smo „Moderno“ „Napredno“ društvo, predvođeno „društvancem“ .
    Sve sami vi-zi-on-ar-i! Prosto: Demokratija made in Serbia !

  4. Setimo se kakvu su politiku vodili ovi koji nam serviraju ovakve vesti pa onda pricajmo o sadasnjem stanju u deustvu. Zar ovaj tekst nije najbolji primer da postoji slobodno javno mnjenje i misljenje.

  5. Pitanje autoru gornjeg clanka od vaseg zemljaka iz inostranstva: Od kada se to zena, Sociolog u srpskom jeziku zove: „Socioloskinja“, … je’l od kada su nastale i „Inzinjerka“, „Portirnica“ i „Vozacica“?!? (… ili je danasov Lektor trenutno na odmoru u Grckoj?)

    1. U rogobatnoj izmišljenici „sociološkinja“ gubi se veza sa osnovnom odrednicom LOGOS u svim naučničkim zanimanjima koja sadrže tu odrednicu: biolog, kardiolog, psiholog, sociolog itd., samo da bi se stvarao privid tobožnje borbe za rodnu ravnopravnost. Da sam sociolog i žena ja bih taj ružni izraz „sociološkinja“ shvatio kao šegačenje i uvredu. Ispravnije bi bilo reći (ako se već insistira na toj tobožnjoj rodnoj ravnopravnosti) sociologinja, psihologinja itd. kao u reči strankinja, vlahinja. time bi se očuvala osnova naučnih naziva za zanimanka koja sadrže reč „logos“, odnosno LOG.

    2. Пошто видим да одлично баратате мушко/женским одредницама, преведите ми молим Вас у женски род следеће: ВРШИЛАЦ ДУЖНОСТИ.

    3. Možda niste znali da svaki jezik evoluira pa i srpski.Npr. niko više ne govori za palačinku skoverca već samo palačinka. Otuda podržavam reč „sociološkinja“. Ako se to nekome ne svidja neka pročita knjigu SHEILU ROWBOTHAM „SVEST ŽENE-SVET MUŠKARCA“ pa će biti jasno koliko je svet žene čak i u jeziku ugrožen u slobodi i pravu.

  6. „Novinar Slobodan Georgiev zamerio je opoziciji na nedostatku „novog narativa“ jer, kako je naveo, „Aleksandar Vučić ima i priču i silu i zato pobeđuje“, te da opozicija mora da ponudi „bolju, lepšu priču“ i novu alternativu.“
    Ништа од тога се не може рдити у „колонијалним умовима“, у сунцокрет-главама које се окрећу на Исток или Запад.

  7. АВ у суштини не бенда ни Исток ни Запад, него само себе и своју власт и прича „лепушкасте приче“ за народ. А помаже му то што је претходна власт била лоша, што не значи да је његова добра.

  8. „Svi smo omanuli! Pitanje Srbije mora da bude demokratsko pitanje, pitanje sloboda i prava, a ne pitanje granica.“

    Sve sam se slozio sa tekstom do ove zadnje recenice, koja mi se cini da je jedna obicna floskula. Ako je to misljenje opozicije u Srbiji, onda se bojim da od Srbije nece skoro postati demokratsko drustvo. Kao argument, molim vas, navedite mi jednu drzavu u svetu koja ne brine o svojim granicama i u kojoj su, kao takvoj, moguce slobode i prava. Ja mislim da je postojanje sredjene drzave sa jasnim granicama osnovni preduslov za bilo kakve slobode i prava gradjana. Kad opozicija, umjesto demagogije i prihvatanje strane okupacije zauzme stav da se bori za drzavu sa jasnim granicama i drzavnim uredjenjem primerenim srpskom narodu ovaj nenarodni rezim ce pasti brze nego sto ocekujete.

  9. „Svi smo omanuli! Pitanje Srbije mora da bude demokratsko pitanje, pitanje sloboda i prava, a ne pitanje granica.“

    Sve sam se slozio sa tekstom do ove zadnje recenice, koja mi se cini da je jedna obicna floskula. Ako je to misljenje opozicije u Srbiji, onda se bojim da od Srbije nece skoro postati demokratsko drustvo. Kao argument, molim vas, navedite mi jednu drzavu u svetu koja ne brine o svojim granicama i u kojoj su, kao takvoj, moguce slobode i prava. Ja mislim da je postojanje sredjene drzave sa jasnim granicama (pa i Kosovom i Metohijom kao sastavnim dijelom) osnovni preduslov za bilo kakve slobode i prava gradjana. Kad opozicija, umjesto demagogije i prihvatanje strane okupacije kao neminovnosti, zauzme stav da se bori za drzavu sa jasnim granicama i drzavnim uredjenjem zasnovanim na medjunarodnom pravu srpskog naroda na svoje granice i drzavu, ovaj nenarodni rezim ce pasti brze nego sto ocekujete.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.