Demostat: Opoziciju u Beogradu podržava 54 odsto, a koaliciju oko SSP 22 odsto 1Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO

Politički potencijal ekoloških protesta ne treba zanemariti, pokazuje najnovije istraživanje Demostata, po kome ih u Beogradu podržava 40 odsto ispitanika, a na nivou Srbije 36 odsto. Odbojan odnos u prestonici prema ekološkim protestima ima 18 odsto, u celoj Srbiji 16, dok je onih koji prate ali ne učestvuju u glavnom gradu 42 odsto, a na nivou države 48 odsto.

– Treba obratiti punu pažnju na potencijal ekoloških protesta jer činjenica da ih podržava dve petine Beograđana i jedna trećina Srbije, nije nimalo zanemarljiva, istakao je glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović na predstavljanju nalaza u Medija centru.

Mihailović je istakao da nedavni protesti nisu uticali na rezultate istraživanja, s obzirom na termin kada je ono obavljeno, ali i ukazao na podatak da 14 odsto ispitanika koji podržavaju stranke na vlasti u isto vreme podržavaju ekološke proteste.

Generalno, vlast u Beogradu može da računa na podršku 46 odsto glasača, dok opoziciju podržava 54 odsto, a na nivou Srbije partije vlasti imaju podršku 55 odsto građana, a opozicija 45 odsto

Prema nalazima Demostata, među opredeljenim ispitancima, kada je reč o izborima za Skupštinu Beograda najveći procenat imaju SNS i SPS zajedno – 46 odsto.

Druga po podršci je grupacija oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa sa 22 odsto.

Demostat: Opoziciju u Beogradu podržava 54 odsto, a koaliciju oko SSP 22 odsto 2

Na trećem mestu je zeleno leva koalicija Nebojše Zelenovića i NDB Dobrice Veselinovića sa 13 odsto.

Koalicija Dveri i Zavetnika mogla bi da pređe cenzus od tri odsto, izmerena je ovde na pet, kao i koalicija DSS-POKS koja ima 4 odsto, dok ostale stranke imaju ukupno 10 odsto.

Ako se međutim, rejting meri u odnosu na ukupan broj ispitanika, procenti su drugačiji – SNS i SPS imaju 31 odsto, grupacija oko SSP 15, zeleno leva koalicija 8, dok se ostali vrte oko cenzusa, Dveri i Zavetnici zajedno 4, DSS-POKS tri, ostali ukupno šest.

Demostat: Opoziciju u Beogradu podržava 54 odsto, a koaliciju oko SSP 22 odsto 3

Kada je reč o parlamentarnim izborima, ukoliko se gledaju samo oni koji su izborno opredeljeni, onda se može uočiti i pad podrške vladajuće koalicije SNS i SPS koja je odvojeno nastupila na izborima, i osvojila sabrano oko 71 odsto (deo opozicije je izbore bojkotovao).

Sada međutim, prema Demostatu SNS i SPS zajedno imaju 55 odsto, grupacija oko SSP 16 odsto, zeleno leva koalicija 9 odsto, DSS-POKS 7, Dveri i Zavetnici pet, ostali ukupno osam.

Demostat: Opoziciju u Beogradu podržava 54 odsto, a koaliciju oko SSP 22 odsto 4

Ako bi se gledalo prema ukupnom broju ispitanika, onda je za SNS i SPS 36 odsto, za grupaciju oko SSP oko 11, za zeleno-levu koaliciju 6, DSS-POKS 4, Dveri i Zavetnike 3, dok ostali imaju ukupno šest odsto.

„Ovde se belodano vidi da moja projekcija o koalicijama nije do kraja realizovana, jer sam kao verovatnu koaliciju spojio DSS i POKS, kao i Dveri i Zavetnike. U onome što je objavljeno, koalicije Dveri i Zavetnika još nema, što ne znači da je neće biti, videćemo još“, rekao je Mihailović na predstavljanju rezultata.

Demostat: Opoziciju u Beogradu podržava 54 odsto, a koaliciju oko SSP 22 odsto 5

On je dodao da kao što prednost opozicije u Beogradu ne znači da će oni osvojiti i vlast, tako i na republičkom nivou prednost koalicije oko SNS ne znači nužno da će oni sačuvati vlast.

„Ovo nije prognoza izborne pobede opozicije u Beogradu niti partija na vlasti u republici. Do vlasti ima još puno, živimo u zemlji gde je sve moguće i ništa nije nemoguće. Ima još 100 dana do izbora“, rekao je on.

„To ne znači da bi opozicija pobedila na izborima jer puno zavisi od međusobnih odnosa u njoj“, dodao je Mihailović.

Naglasio je da bi 10 odsto glasova za opoziciju bilo „bačeno“ jer te stranke ne bi prošle cenzus, tako da im je potrebno da se pridružene nekim strankama. Kako je naveo, jedna kolona opozicije ne bi dala zbir glasova koliko ih imaju opozicione stranke pojedinčano, postoji i efekat odbijanja glasača. 

Govoreći o raspoloženju građana, Mihailović je rekao da većina građana Srbije misli da nema velikih životnih problema, budući da je i to bilo jedno od pitanja u anketi. Čak 47 odsto ispitanika u Beogradu se izjasnilo da nema velikih problema u životu i 38 odsto je to isto reklo u Srbiji.

„To je činjenica i od toga se mora polaziti u kampanji. Da li oni stvarno imaju ili nemaju problema, to je druga stvar. Ali njihova percepcija života je da veliki problemi ne postoje. Najčešće navođeno raspoloženje je nada da će biti bolje. Nada da naša rupa ima dno, da neće biti gore. Uglavnom, reč je o nadi a to je pozitivno raspoloženje“, rekao je on.

Kada je reč o merenju raspoloženja, dominantno raspoloženje je nada da će biti bolje, boljitku se nada 45 odsto građana Srbije i 42 odsto građana Beograda. Oko 20 odsto ili jedna petina u oba uzorka je zabrinuta i zastrašena, i oko jedne petine ili oko 20 odsto je nesigurnost istaklo kao svoje raspoloženje. Mihailović izvlači zaključak da u Srbiji preovlađuju stoga nada, strah i nesigurnost kod četiri petine građana.

Demostatovo istraživanje za Beograd rađeno krajem oktobra i prvih dana novembra, na uzorku od 1.204 anketirana, dok je istraživanje na nivou Srbije završeno polovinom novembra na uzorku od 1241 ispitanika. Anketa je bila telefonska, pri čemu je jedna urađena anketa išla na pet telefonskih poziva.

Bez predsedničkih kandidata

Zoran Panović, programski direktor Demostata, ukazao je da još nema kandidata za predsednika Srbije, pa ni podataka na tu temu, ali da Demostat ima nalaze istraživanja kada je reč o biračima Saše Jankovića i Belog Preletačevića sa predsedničkih izbora 2017.

„Birači Jankovića i Preletačevića su rezervoar za opoziciju, ali ostaje nejasno kome će se ti glasovi preliti, a posebno kada je reč o Preletačeviću, jer su ti glasovi bili antipolitički a ne antipartijski“, rekao je Panović.

Demostat: Opoziciju u Beogradu podržava 54 odsto, a koaliciju oko SSP 22 odsto 6

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari