Demostat: Pič proveravao prozapadnu orijentisanost Srbije 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ne želeći da zaostaje za Vašingtonom i Briselom čiju su specijalni izaslanici za Zapadni Balkan posetili Beograd prošle nedelje i London je poslao svog specijalnog izaslanika premijera, Sjuarta Piča, sa jasnom agendom.

On je naime želeo da potvrdi da Velika Britanija ostaje aktivan učesnik dešavanja na ovom prostoru. Pič proverava prozapadnu orijetisanost Srbije, poziciju prema BiH, konstruktivnost u dijalogu sa Prištinom ali i prema situaciji na granici Ukrajine i Rusije, smatraju u istraživačko izdavačkom centru Demostat.

U Demostatu navode da je Velika Britanija izlaskom iz EU izgubila učešće u evropskom formatu susreta, ali to nadoknađuje bilateralnim susretima poput ovog.

Specijalnog izaslanika premijera Ujedinjenog Kraljevstva primio je predsednik Srbije Aleksandra Vučić, a jedna od tema razgovora bila je situacija u regionu i izgradnja održivog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

U tom kontekstu, kažu u Demostatu, verovatno je Piča zanimao Vučićev stav u vezi pozicije Republike Srpske unutar BiH, budući da Srbiju na Zapadu percipiraju kao najveću i najuticajnicu državu u ovom regionu koja zbog toga može da ima presudan uticaj na razvoj situacije i stavove ostalih, pogovoto prema RS.

Bilo je sigurno reči i o odnosu Srbije i Kosova i neophodnosti dijaloga i rešavanja tog problema, što je jedan od glavnih problema Srbije u odnosu sa Zapadom.

U Demostatu smatraju da je London, uz Vašington i Brisel zabrinut i za uticaj Rusije, i sve više Kine, na ovom području.

Uz to, kažu, moguće da je bilo i reči o borbi protiv korupcije i kriminala, kao i o aktuelnoj situaciji u Ukrajini.

Vučić je, saznali smo iz saopštenja posle sastanka, istakao da je Srbija inicijator brojnih projekata, posebno „Otvorenog balkana“ koji za cilj imaju povezivanje u regionu, ozbiljno i odgovorno pristupa svim pitanjima od značaja za jačanje međusobne saradnje, ekonomskog napretka i izgradnje poverenja.

Predsednik je ponovio da Srbija nastavlja da se zalaže za postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rešenja u dijalogu sa Prištinom, kao i da ostaje u potpunosti posvećena dijalogu kao jedinom putu za rešavanje svih otvorenih pitanja.

U tom kontekstu, on je izrazio očekivanje da će Pič, sa svojim iskustvom i poznavanjem prilika u regionu, dati pun doprinos i podršku konstruktivnom nastavku dijaloga.

A Pič je istakao da i njegovo imenovanje predstavlja jasan znak kontinuirane britanske posvećenosti bezbednosti, stabilnosti i ekonomskom napretku Zapadnog Balkana.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Pič je naglasio da će sa partnerima iz EU i SAD raditi na podršci tom dijalogu.

S Pičom je razgovara i premijerka Ana Brnabić i to o saradnji u regionu, evropskim integracijama i reformama.

Pič je rekao da je britanska vlada posvećena napretku Zapadnog Balkana i podršci evropskim integracijama regiona, što bi, kako je naveo, omogućilo i stvaranje prosperitetnijeg okruženja za ostanak mladih i budućih generacija, saopštila je Vlada Srbije.

U Demostatu ukazuju da dodatnu zabrinutost Londona podstiče neuverljiv i neubedljiv prozapadni stav vlasti u Srbiji, kao i kašnjanje sa neophodnim reformama na putu evropskih integracija u odnosu na koje je Britanija uvek bila vrlo skeptična.

Brnabić je pak poručila da su prioriteti Srbije članstvo u EU i stabilan, ekonomski jak i dobro povezan region. Navela je da velike mogućnosti za saradnju Zapadnog Balkana leže u sprovođenju Zelene agende i razvoju investicija koje će omogućiti zelenu tranziciju u regionu.

Iako je pre par nedelja u vrlo negativnom kontekstu kao finansijera ekoloških pokreta u Srbiji koji hoće da slome Vučića pomenula Britanski savet, Brnabić je Piču ukazala na značaj trogodišnjeg programa „Škole za 21. vek“ koji realizuje Britanski savet, zahvaljujući investicijama britanske vlade, a u sklopu reforme obrazovanja.

Specijalni izaslanik britanskog premijera razgovarao je i sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkoviće koji mu se požalio na nedavno onemogućavanje glasanja u srpskim sredinama, na referendumu o promeni Ustava Srbije, ali i na pretnje političkih zvaničnika iz Prištine da će Srbima biti i u budućnosti zabranjeno da glasaju na izborima Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari