Beli i Nestorović - sličnosti i razlike 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Da li bi kontroverzni doktor Branimir Nestorović, kada bi eventualno ušao u izbornu trku, mogao da računa na „antisistemske“ glasove, poput onih koje je pokupio imaginarni karakter Ljubiša Beli Preletačević na predsedničkim izborima, uzevši u obzir specifičan trenutak usled pandemije, Demostat pokušava da otkrije sa svojim sagovornikom.

Boban Stojanović, politički analitičar, kaže za Demostat da ne veruje da bi Nestrović mogao da se poredi sa Belim Preletačevićem, jer bi on mogao da privuče potpuno drugačiji tip ljudi. On smatra da bi Nestorović mogao da zahvati deo podrške surovih antivaksera i birača koji imaju prilično šarenolike stavove prema koronavirusu, kao i teorijama zavere. Stojanović ne veruje da bi Nestorović mogao da napravi bilo kakav ozbiljniji rezultat.

– Mislim da i to samo potenciranje, odnosno pominjanje njegove kandidature, zavisi pre svega od toga kako vlast gleda na to. Ako bi videla da ulazi u njihovo biračko telo, verujem da bi se brzo osujetio taj njegov pokušaj kandidovanja. Ako bi eventualno uzeo neke glasove ovoj antivakcerskoj opoziciji, onda me ne bi začudilo i da se kandiduje. Verujem da je on nekako saradnik aktuelne vlasti, tako da bi mogao da posluži za to, ako bi na primer smanjio uticaj pokreta Dosta je bilo ili nekih drugih antivakcerskih grupacija. Ali, suštinski, još jedan od šarlatana na srpskoj političkoj sceni – navodi Stojanović.

Upitan da li bi vlast, imajući u vidu brojnost antivaksera, ukoliko se Nestorović kandiduje odmah pokušala da osujeti takvu ideju, Stojanović odgovara da bi, ukoliko bi Nestorović ušao u njihovo biračko telo, bio odmah osujećen.

– Verovatno bi se našao na naslovnim stranama da je ko zna šta radio, da sarađuje sa verovatno Belivukovim klanom i Dijanom Hrkalović. Znate i sami kako idu njihove tehnike maltretiranja ljudi. Verovatno bi pokušali i finansijski da udare na njega, kao što rade sa svima drugima. Tako da ne verujem da on nezavisno od njih bilo šta radi. U tom smislu ne verujem ni da bi se kandidovao. Eventualno mogu da ga podstaknu da to uradi, isključivo iz razloga da pokupi te neke najtvrdokornije teoretičare zavere i antivaksere, da ne odu nekom drugom u opoziciji – smatra Stojanović.

On ukazuje da kao što vlast pravi svoje „zelene“, desničare ili građansku kolonu, tako vrlo lako mogu da naprave antivaksersku izbornu priču, a Nestorović možda čak i zvuči nekako najbolji za tako nešto, ako vlast proceni da im je to potrebno.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Beli i Nestorović – sličnosti i razlike”

  1. Neuporedivo.
    Dva suprotna pola biračke percepcije javnog nastupa.
    Za Nestorovića bi glasali oni koji ga shvataju ozbiljno, a za Belog su glasali oni koji Vučića ne shvataju ozbiljno.
    Rezultat Belog bio je potvrda očuvanog zdravog razuma, dok bi Nestorovićev procenat mogao biti provera te očuvanosti (zdravog razuma).

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.