Dejan Šoškić potencijalni kandidat za predsednika Srbije? 1Foto: Božidar Petrović/Fonet

Nakon Zdravka Ponoša i Vladete Jankovića razmatra se mogućnost da kandidat opozicije za predsednika države ili gradonačelnika Beograda bude bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, saznaje Demostat nezvanično od izvora s političke scene.

Naši sagovornici objašnjavaju da Šoškiću idu u prilog činjenice da se dobro kotira u istraživanjima javnog mnjenja, uvaženi je ekonomista i da se za njegovo ime nikada nisu lepile koruptivne „etikete“.

Kako se tvrdi, ni general Ponoš, inače doskorašnji potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije,  ni Janković, ipak, nisu još sto odsto otpisani kada je reč o šansama da postanu kandidati opozicije za čelne funkcije. Vladeta Janković, univerzitetski profesor u penziji i diplomata, prvi put je pre nekoliko dana javno govorio o svojoj eventualnoj kandidaturi na predstojećim izborima. Gostujući u emisiji na News Max Adria kazao je, između ostalog, da mu je poznato da dobro stoji u istraživanjima javnog mnjenja kao predsednički kandidat i kao nosilac liste opozicije na lokalnim izborima u Beogradu, ali da postoje uslovi pod kojima bi prihvatio da uđe u tu trku, uz napomenu da su oni „teško ostvarivi“.

– Moram biti privatan kad o tome govorim – imam mnogo, 81 godinu. Predlagati nekoga u ovim godinama za predsednika, ne samo što nije ozbiljno, već nije ni odgovorno… Mogu da posvedočim, kad pređete određene godine, svaka godina pravi veliku razliku. Treba izdržati tu kampanju, to je veliki stres, težak fizički i psihički posao. Prolazio sam kroz mnogo izbornih kampanja i znam kako to izgleda, rekao je Janković.

S druge strane, Dejan Šoškić će u martu napuniti 55 godina. Šesta decenija života se, prema nepisanim pravilima svetske politike, smatra idealnim dobom za obavljanje važnih funkcija u zemlji. Redovni je profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, svojevremeno je bio student generacije, i ima doktorat iz oblasti finansija. Na poziciji guvernera Narodne banke Srbije nalazio se od 2010. do 2012. godine. U novembru 2021. izjavio je da svi podaci ukazuju da je korucija u Srbiji vrlo ozbiljan problem i da je mnogo izraženija nego u susednim zemljama, što, „odbija investitore i ugrožava i strane i domaće investicije“.

– Javne usluge u korumpiranim društvima su lošije, mi kao građani i poreski obveznici dobijamo manje jer nam se svako ugrađuje u usluge, ili se tenderi daju onima koji nisu kompetentni za poslove, ocenio je Šoškić na tribini koju je organizovao pokret „Oslobođenje“.

„Sve bliže odabiru kandidata“

Podsetimo, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je krajem prošlog meseca da će opozicija u januaru obelodaniti imena kandidata za funkcije u Beogradu i na republičkom nivou. On je rekao da su u opoziciji „sve bliže odabiru kandidata“, te da vlast zna da je prema „pravim“ istraživanjima podrška Srpskoj naprednoj stranci u Beogradu sve slabija.

Ozbiljne šanse Dragana Bjelogrlića

Među ličnostima koje su dobro poznate ovdašnjoj javnosti izdvaja se i Dragan Bjelogrlić. Ovaj glumac, reditelj i producent, prema saznanjima Demostata, ima visok rejting među biračima, i smatra se da bi imao velike šanse da ostvari pobedu na izborima za gradonačelnika Beograda. Ipak, smatra se da bi on teško prihvatio da bude kandidat za funkciju na nivou republike ili glavnog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.