Panović: Najjača opozicija oko Đilasa 1foto FoNet Aleksandar Barda

Zelena agenda u Srbiji je autohtonija i više je utemeljena u realnim problemima, nego što je direktno uticaj neke evropske mode, ali i toga naravno ima i to ne treba zaboraviti – poručio je na predstavljanju najnovijeg istraživanja Zoran Panović, programski direktor Demostata.

Prema njegovim rečima, u istraživanju Demostata se vidi ono što je i ranije najavljeno, da je vlast najjača u Srbiji, a da u Beogradu i ne mora da bude. Panović je rekao da je najjača koalicija, kada je reč o opoziciji, ona oko Dragana Đilasa, oko Stranke slobode i pravde, a da ekološka, takozvana „zeleno-leva“ koalicija, takođe ima veliki potecijal, piše Demostat.

– Uvek tu poredim situaciju sa 2015. godinom, kada je Siriza pobedila u Grčkoj i kada su ovde u Srbiji takođe počele da se prave, po trendu neke mode i popularnosti, „srpske Sirize“, pa je Borko Stefanović pravio sa strane opozicije svoju levicu, a Vulin je takođe svoj Pokret socijalista hteo da približi Sirizi. Sad je to pitanje za „zelene“: koliko je kod zelenih mode, koliko je trenda evropskog, koliko je uticaja na primer zelenih u Nemačkoj, a koliko je realno zelena agenda utemeljena u Srbiji – ukazao je Panović.

On se konkretno osvrnuo i na takozvanu „zeleno-levu“ koaliciju.

– Njima je naravno ekologija glavna agenda. Ali, mene su nekada zvali lideri PUPS-a (Partije ujedinjenih penzionera Srbije), kada sam ja bio glavni urednik i stalno su govorili zovite nas i za druge teme, ne samo penzionerske, mi imamo stav u PUPS-u i o Kosovu, Republici Srpskoj, Evropskoj uniji. Tako isto će doći vreme da i ekolozi moraju imati stavove o svim tim drugim temama, koje čine jedan kompleks pitanja, kao što i zeleni u Nemačkoj imaju takve stavove – naveo je Panović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.