Rio Tinto na čekanju do aprilskih izbora 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Sagovornici Demostata iz diplomatskih krugova u SAD tvrde da će i Amerika nastavljati da ubeđuje srpske vlasti da ne „zatvaraju zauvek vrata eksploataciji litijuma“, ali tako da se prilikom eksploatacije vodi računa o poštovanju ekoloških standarda.

Pošto je Rio Tinto osetljiva izborna tema, svakako da Vlada u naredna dva meseca neće donositi odluku o dodeli novih dozvola ovoj kompaniji. Sve u vezi s navedenim projektom biće na čekanju do 3. aprila, odnosno do održavanja izbora, kažu nezvanično izvori Demostata govoreći o narednim potezima vlasti u vezi sa spornim iskopavanjem litijuma u Srbiji.

Naši sagovornici napominju da ne postoje garancije da će srpski zvaničnici odustati od započete saradnje sa pomenutom britansko- australijskom korporacijom, čija reputacija na svetskom nivou je, podsetimo, sporna i nimalo zavidna.

„Ukoliko aktuelna vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučićem, dobije potrebnu većinu glasova na predstojećim izborima, imaće na raspolaganju još jedan mandat od četiri godine, a to je dovoljno vremena da se među biračima zaborave nepopularne odluke poput saradnje sa Rio Tintom. Ipak, konačna sudbina projekta koji se odnosi na eksploataciju litijuma najviše će zavisiti od intenziteta otpora ekoloških udruženja i građana“, objašnjavaju izvori Demostata.

Istovremeno, u diplomatskim kuloarima se spekuliše da će Evropska unija „ohrabrivati Vladu Srbije da ne odustaje od projekta iskopavanja litijuma“, ali se procenjuje da „ako otpor javnosti bude masovan i ukoliko bude uticao na rejting i opstanak na vlasti vladajuće SNS, onda nema ništa od otvaranja rudnika u Jadru“.

Prema nezvaničnim saznanjima Demostata, još uvek nema „kritične mase“ za rušenje aktuelne vlasti, „ali protesti obaraju rejting naprednjaka i povecavaju broj nezadovoljnih“.

„Zapravo, protesti takođe utiču i na preraspodelu podrške unutar opozicionog bloka, jer će zeleni u ovim okolnostima sigurno dobiti veći procenat glasova na aprilskim izborima nego što bi to bio slučaj da ne postoji projekat Rio Tinto“, preciziraju naši sagovornici.

Izvori Demostata iz diplomatskih krugova u SAD tvrde da će i Amerika nastavljati da ubeđuje srpske vlasti da ne „zatvaraju zauvek vrata iskopavanju litijuma u Srbiji, ali tako da se prilikom eksplotacije vodi računa o poštovanju ekoloških standarda“. Kako se objašnjava, američka administracija smatra da je litijum „razvojna šansa za Srbiju“.

Podsetimo, prema  pisanju Dojče velea, u Evropi se trenutno ne proizvodi litijum za baterije, a „80 odsto isporuka dolazi iz Kine“, tako da Evropska komisija i nemačka vlada  imaju zajedničku strategiju za izgradnju značajnih proizvodnih kapaciteta za baterije u Evropi. 

Podsetimo, Vlada Srbije donela je na sednici održanoj 20. januara odluku o prekidu saradnje s kompanijom Rio Tinto. „Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, sve dozvole, odluke, rešenja.

Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta, i stavili tačku na Rio Tinto u Republici Srbiji“, izjavila je premijerka Ana Brnabić posle sednice Vlade. Navedenom odlukom ukinuta je i uredba o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksplotacije i prerade rude jadarit (kombinacija litijuma i bora).  Brnabić je u ponedeljak 24. januara u izjavi medijima ponovila  da je „apsolutno stavljena tačka“ na Rio Tinto u Srbiji, ističući  da „niko drugi nije tražio pravo da istražuje litijum“.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za RTS 12. januara da je, prema njegovom mišljenju, bilo bolje da se „donese moratorijum na iskopavanje litijuma, kako država ne bi gubila novac“. Na taj način Vučić je indirektno potvrdio ranija saznanja Demostata objavljena u tekstu pod naslovom „Srpska vlast razmišlja da stavi moratorijum na eksplotaciju litijuma“.

– Mislim da bi trebalo da se donese moratorijum do kraja godine, kako država ne bi gubila šansu i novac, kazao je predsednik Srbije za RTS.

Osvrt na ekskluzivna saznanja Demostata o slučaju Rio Tinto

Demostat se u protekla dva meseca u nekoliko navrata u analitičko-istraživačkim tekstovima opsežno bavio slučajem Rio Tinto. Prvi tekst, pod naslovom „Sprema li se alternativa Rio Tintu u Srbiji“ objavljen je na našem portalu 20. novembra 2021.

U njemu se, na osnovu procena i saznanja Demostata, navodi se da vlast razmišlja o alternativi Rio Tintu i odustajanju od saradnje sa ovom kompanijom. Mesec dana po objavljivanju našeg teksta u Srbiji su organizovani masovni protesti koji su primorali vlast da ubrza svoju odluku, što je premijerka Ana Brnabić potvrdila tokom novogodišnjih i božićnih praznika gostovanjem na TV Pink.

Ona je tada izjavila da je je Vlada blizu odluke da poništi sve dozvole kompaniji Rio Tinto. Demostat je potom 11. januara 2022. objavio tekst u kojem se iznose nezvanične informacije do kojih smo došli da vlast planira da uvede moratorijum na eksplotaciju litijuma („Srpska vlast razmišlja da stavi moratorijum na eksplotaciju litijuma“), što je dva dana kasnije u gostovanju uživo na RTS-u potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a sutradan nakon toga nevladina organizacija „Kreni – promeni“ predala je inicijativu Narodnoj skupštini za uvođenje moratorijuma na eksplotaciju litijuma u trajanju od 20 godina.

Takođe, u avgustu 2021. predstavljeni su rezultati istraživanja javnog mnjenja „Srbija, Rio Tinto i ekologija“, koje je Demostat sproveo u drugoj polovini jula. Tom prilikom ustanovljeno je da 29 odsto ispitanika smatra da Rio Tintu ne treba dati dozvolu za otvaranje rudnika ni pod kojim uslovima, a 59 odsto njih uslovljava podršku ispunjavanjem mahom ekoloških preduslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari