Diklić: Selaković kao da čisti prostor od onih koji nisu "naši" 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

„Odluka Vlade o opozivu ambasadora Srbije u Poljskoj Nikole Zurovca jer je potpisao pismo podrške poljskoj LGBT populaciji bila bi greška. On je profesionalni diplomata i častan čovek koji je napravio grešku koja nije za opoziv. Moguće je da ministar spoljnih poslova Srbije čisti prostor od onih koji nisu ‘naši'“.

Kaže za Danas Radomir Diklić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj, komentarišući odluku šefa diplomatije Srbije Nikole Selakovića da pozove ambasadora iz Varšave u Beograd na konsultacije zbog potpisa na pismo podrške, koje je osim Zurovića potpisalo još 40 ambasadora drugih zemalja.

U međuvremenu, prema medijskim saznanjima, za ambasadora Zurovca usvojen je u u četvrtak na sednici Vlade Srbije predlog da bude smenjen, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili zvaničnu potvrdu o tome. O smeni konačnu odluku donosi predsednik Srbije. Mediji su preneli da je glavni razlog smene to što je Poljska uskratila ministru Selakoviću planiranu posetu, zbog ambasadorovog potpisa.

Potez srpskog ambasadora uticao je na odlaganje, ali ne i otkazivanje, jučerašnje ministrove posete Varšavi, jer se, kako je Selaković naveo, smatra da iza ambasadorove odluke stoji država.

Selaković je ambasadoru zamerio da se oko toga nije konsultovao ni sa kim, a dodatni argument mu je i to što pismo „nisu potpisale ni sve članice EU“. Selaković je juče rekao da problem nije pismo, nego što o tome nije obavestio ministra kojem odgovara za svoj rad.

Upitan da li to znači da mu vlada ne bi dozvolila da potpiše takvo pismo, Selaković je rekao da su to spekulacije „šta bi bilo kad bi bilo“, a da je u ovom slučaju reč o radnoj i profesionalnoj discipline, što je, kaže, glavni problem.

Obaveza iz Vašingtonskog sporazuma

Nagli potez ministra Selakovića iznenađuje budući da je njegov predsednik partije, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije, Aleksandar Vučić, potpisao Vašingtonski sporazum u kojem se navodi da će Srbija „sarađivati sa 69 zemalja koje kriminalizuju homoseksualnost kako bi se zalagale za dekriminalizaciju“.

Slučajno ili ne premijerka Srbije Ana Brnabić, inače pripadnica LGBT populacije, juče je iznenada otkazala učešće na otvaranju Ekonzulata na kojem je najavljeno i prisustvo ministra Selakovića.

Radomir Diklić smatra da ambasador oko ovog pitanja nije imao instrukcije tako da to jeste njegov lični čin, ali i da bi vlada napravila veliku grešku ako bi prihvatila Selakovićev predlog.

– Vi niste samo ličnost kad ste ambasador nego predstavljate zemlju. Ambasador je iskoristio svoje viđenje građanske dužnosti, ali je zanemario da je ambasador. To je ipak malo drugačiji položaj ali mislim da to nije za njegovo povlačenje tj. opoziv pogotovo što je reagovanje na to u Poljskoj podeljeno. Imate ljude koji to pozdravljaju kao ličnu hrabrost, pa kao i stav Srbije. A imate i konzervativne i vrlo konzervativne verski obojene krugove koji su protiv toga. Koliko je on pogrešio što je podržao jedne je jedno pitanje, a sasvim drugo treba li mi da povlađujemo drugima. Pitanje je principa hoćete li vi zbog jednog dela reakcione javnosti u Poljskoj, koji se ne dopada ni EU, da povučete ambasadora i da se na neki način iskažete i protiv LGBT zajednice – objašnjava Diklić.

Da li je reč o grešci

Upitan da li je ambasador pozvan na konsultacije zbog pisma koje je potpisao ili zbog toga što se nije konsultovao, kako se pravda Selaković, Diklić odgovara da misli da je iskorišćena prilika da se ambasador uhvati u grešci.

– On nije ambasador sadašnjeg ministra, iako nijedan ambasador ne bi trebalo da bude bilo kog ministra. Najpreciznije je da on nije ambasador sadašnje političke opcije. On je jedan pošten i čestit čovek koji je polako rastao kroz ministarstvo i došao do tog mesta. Čovek je profesionalni diplomata koji je napravio profesionalnu grešku ali to nije greška za povlačenje. Da li se to koristi da bi se očistio prostor od onih koji nisu „naši“ to je druga priča i to je moguće. Mogu da zamislim da gospodin Selaković to radi. Da na taj način isteruje neko partijsko pravoverstvo – ukazuje Diklić.

Na pitanje da li je to radio i bivši šef diplomatije Ivica Dačić, naš sagovornik kaže da nije.

Raniji ministar iskusniji

– Dačić je ipak mnogo iskusniji od gospodina Selakovića u politici i kontaktima u spoljnoj politici. Nedavno je objavljen podatak o velikom broju upražnjenih ambasadorskih mesta koje on nije popunjavao jer je bio oprezan da bez konsultacija, verovatno sa predsednikom Vučićem, to ne radi. Osim nekoliko izuzetaka do kojih mu je jako stalo, on nije gurao karove SPS u ambasade. Ne kažem da će Selaković da gura, ali otvara prostor. Nadam se da neće, ali ovo jeste nagoveštaj kursa, grubo rečeno, „ili si sa nama ili si protiv nas“ – kaže bivši ambasador Srbije u Francuskoj.

Reagovanja sa raznih strana

Saopštenjem je juče reagovao i generalni sekretar desnog udruženja Oslobođenje Nikola Kosović ocenivši da je odluka Selakovića dokaz da je spoljna politika Srbije „šizofrena i bezglava“ ukazujući upravo na činjenicu da je predsednik Vučić u septembru potpisao Vašingtonski sporazum.

Reagovao je na Tviteru i pravnik Milan Antonijević. On je napisao: „Vašingtonskim sporazumom smo se kao država obavezali da se na globalnom nivou borimo za prava LGBT osoba, pa me čudi da Srbija opoziva ambasadora iz Poljske zbog zalaganja upravo za ono što stoji u tom sporazumu i što je zvanična politika Srbije na putu ka EU.“

Pojedini LGBT aktivisti postavili su na društvene mreže linkove iz kojih se vidi da su diplomatski predstavnici Srbije u više navrata unazad potpisivao slično pismo, odnosno da je ovo četvrti potpisani apel takve vrste.

Gaf za gafom

Da ministar Selaković u poslednje vreme niže gaf za gafom, ili skandal za skandalom, pokazuje i njegov nedavni iznenadni napad na izraelskog ambasadora Jahela Vilana, čiju je pogrešno interpretiranu izjavu o Kosovu nazvao svojevrsnim bezobrazlukom. Osim toga može se navesti i to što je Srbija uprkos podršci Deklaracije EU o izborima u Belorusiji u UN glasala protiv rezolucije u kojoj se traži od Rusije da što pre prekine privremenu okupaciju Krima, ali i proglašenjem persone non grada crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića zbog odluke Crne Gore da iz nje protera srpskog ambasadora Vladimira Božovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari