Ubrzo posle Nove godine u DS bi trebalo da bude doneta odluka da li će bivši ministri iz redova demokrata koji odbiju da vrate poslanički mandat biti sankcionisani, reklo je Danasu više članova Glavnog odbora DS koji je u četvrtak doneo odluku da bivši ministri treba da podnesu ostavke u parlamentu.

To su Milan Marković, Dušan Petrović i Vuk Jeremić. Petrović i Jeremić kažu da će ostati poslanici, bez obzira na odluku stranke.

Prema saznanjima Danasa, bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac stavio je svoj poslanički mandat na raspolaganje predsedniku stranke Draganu Đilasu. Lider DS je na sednici GO na to reagovao porukom Šutanovcu da „sačeka još malo“. Šutanovac bi, kako saznajemo, trebalo da bude kooptiran u Predsedništvo stranke.

Sagovornici Danasa kažu da se posle ove odluke GO sve može dogoditi, od isključenja pomenutih poslanika iz DS zbog nepoštovanja stranačke discipline do smirivanja strasti, mada je to malo verovatno. Pomenuti poslanici mogli bi i da izađu iz poslaničkog kluba DS ili da, pak, iz njega budu izbačeni.

Šef poslaničke grupe demokrata u Skupštini Srbije Borislav Stefanović izjavio je juče da očekuje da se svi ponašaju u skladu s odlukama stranačkih organa, „iako je DS stranka u kojoj su dozvoljena različita mišljenja“.

Ostavke su zasad podneli bivši premijer Mirko Cvetković, bivša ministarka pravde Snežana Malović i bivši ministar prostornog planiranja i životne sredine Oliver Dulić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Danas da je Đilasovo disciplinovanje DS „možda bolan, ali nužan proces“, važan za dalje funkcionisanje te stranke.

„Ako DS želi da napravi pomak ka vraćanju poverenja građana, mora suštinski da se menja. Prethodna vlada i njeni ministri nisu dobili prelaznu ocenu građana i vraćanje njihovih poslaničkih mandata je simbolički dobro. To deluje malo drugačije od onog na šta smo navikli, ali mislim da je to korisna inovacija, jer se mora uspostaviti sistem smenjivosti i odgovornosti“, kaže Stanković.

Politički analitičar Slobodan Antonić smatra da odluke Dragana Đilasa u vezi s bivšim ministrima deluju kao otklanjanje unutarstranačke konkurencije.

„Bilo koji veći neuspeh stranke, izborni ili neki drugi, mogao bi loše da utiče na Đilasovu poziciju u DS. On i dalje ima jakog konkurenta u Borisu Tadiću, a da ne govorim o ostalim snažnim stranačkim ljudima. Insistiranje na vraćanju mandata po meni nije principijelno, ali to verovatno može da se dopadne članovima ili simpatizerima DS“, navodi Antonić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari