Đilas: Mali pokušao da objasni da je 23 manje od 18

Ostavite komentar


  1. Obnovi gradivo iz ekonomije. Nije toliko za ekonomiju važno koliki je apsolutni javni dug, već relativni u odnosu na BDP. Mastriški sporazum kaže da javni dug mora biti ispod 60%, što u vreme tvoje vlasti nije bio slučaj, tad je dug iznosio preko 70% i o tome ste ćutali. Sad je dug skoro 50% i to je veliki uspeh, ali je problem što nije tvoj. Pao si ponovo na ispitu i iz ekonomije i politike.

    1. Marko, slazem se u delu odnosa javnog duga i BDPa. Ali ako hocemo da budemo potpuno korektni, zasto nisi pravilno objasnio pad duga sa 70 na 54%?! Najvece zasluge za to ima odnos USD-EUR a skoro nikakve zasluge srpska vlada.
      Pored toga, period 2008-2012 je bio period velike ekonomske krize i oporavka. Sve ekonomije sveta su belezile slabije rezultate i povecenje javnog duga. Period 2012-2019 je period stabilne ekonomije, a posebno poslednjih par godina gde zbog cene nafte, zemlje kao Srbija bi trebale da beleze rast od min 5%. A mi nemamo zbirno za 3 godine tih 5%.
      Prema tome Marko, nazalost zbog nepotpunog odgovora, pao si na ispitu.

    2. On je covek marketinski strucnjak, masinac, kosarkaski menadzer na privremenom radu u politici. Gde ce pored svih tih laskavih titula da se bavi jos i ekonomijom? Onako uprazno, bez da mu udje u dzep?

    3. Tumačio ga ti ovako ili onako opet je dug 23,3 milijarde. Znači da je AV uspeo da nam, za 8 godina vladavine, dug poveća za 8 milijardi. A šta je sve uradio sa tim parama? Osim što je 2 miliona dao fondaciji Klinton.

      1. Au, Sale, vrati se u osnovnu školu! Evo ti prost primer. Ako su tvoja primanja 100.000 dinara, a krediti 75.000 dinara, a kod komšije Pere primanja su 200.000,a krediti 90.000, ko će lakše servisirati dug? Javni dug je bio skoro na 78% BDP-a, a sada je na 52%, pa ti Sale sad dumaj.

    4. to je tako ako veruješ diktatoru i njegovoj kamarili. a ako pogledaš % zaduženosti meren po ovoj novoj metodologiji onda ćeš videti da je zaduženost 2012. bila 45% BDP-a a da smo maksimum dostigli 2015. sa oko 75%. Ne može se zaduženost 2008. i 2012. računati po kuloarskim pričama a 2018. po statistici „kadije“.

  2. Au Marko,covece ala nas „prosvetli“vidi se da si i ti zavrsio neki „ozbiljan“ fakultet.Kao ovi sto su na vlasti.

    1. Pa što nas ti malo ne prosvetliš kada si tako pametan, već kao žaba dižeš nogu na potkivanje?

      1. Vladirate, vladirate ti bi baš da ratuješ, makar na komentatorluku.

  3. A da ti Djilase, objasnis tvoju racunicu dok si bio na vlasti i dugove koje si napravio dok si bio na vlasti?

  4. Mali sve izmislja…odnos bdp-a i javnog duga…koliko je novca uzeto od lokalne samouprave, plata i penzionera, koliki su dugovi danas lokalnih samouprava i javnih preduzeca? Koliko je nezapospenih otislo iz zemlje i time koliko su smanjena socijalna davanja? Uuuu, izvinite ekonomski strucnjaci vi sve znate…izvinite sto vas opterecujem…nego da svi prestanete da primate platu od javnog sektora i da vase firme prestanu da posluju direktno ili indirektno sa javnim sektorom, nego da stvarno zaradite pare na trzistu, pa da se onda tek javite?

  5. Nisam ekonomista ali mislim da je BDP kao merilo uspesnosti ili procenat ucesca spoljasnjeg duga u BDP samo bacanje prasine u oci jedan najobicniji spin kojim sve vlade u banana drzavama manipulisu sa gradjanima lazno prikazujuci svoju toboznju uspesnost.To sto mi navodno prodamo 100 000 Fiata u koji smo ugradili miselinove gume i tako ga prodamo kao domaci proizvod i usput damo 10.000 evra po radniku i Fiatu i Miselinu te tako uvecamo BDP nista ne utice na smanjenje spoljasnjeg duga jer sva zarada ostaje strancima ali zato uvecamo unutrasnji dug koji kasnije moramo da uzmemo od gradjana tako sto smanjimo penzije ili subvencije za poljoprivredu ili povecamo akcize i PDV. Dakle nas pravi dug je mnogo veci i vesto se prikriva izmedju ostalog i stampanjem deviznih akcija NBS i njihovom prodajom sto je ustvari takodje uvecanje spoljnog duga i doci ce na naplatu nekoj novoj vladi i tako sve dok nam ne zavrnu slavine i onda stupa na snagu Bolivijski i Venecuelanski scenario.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.