Đorđević proruski predsednički kandidat? 1foto Tviter Mlađan Đorđević

Mlađan Đorđević, predsednik udruženja Oslobođenje, mogao bi da uđe u predsedničku trku kao proruski kandidat, iako je poslednjih godinu dana zaustupao stav da izbori u Srbiji „ne postoje“ zbog manipulacija od strane vlasti.

Prema tvrdnjama u širim političkim krugovima, razlog da Đorđević odustane od bojkota je velika promena političke situacije zbog rata Rusije i Ukrajine.

Navodno, vođa Oslobođenja je počeo da prikuplja potpise za predsedničku kandidaturu i planira da ih preda RIK-u zadnjeg dana roka za to 12. marta.

Đorđevićev je navodno, pre odluke da nastupi kao proruski predsednički kandidat, dobio podršku za kandidaturu iz pojedinih krugova u Srbiji i Rusiji.

Na pitanje Danasa da li je promenio odluku o učešću na izborima i da li planira kandidaturu, Đorđević nije dao jasan odgovor.

Ima značajnih promena u svetlu poslednjih dešavanja, javnost će biti blagovremeno obaveštena o mojoj kandidaturi“, odgovorio je Đorđević.

On je nedavno skrenuo pažnju javnost time što je u petak tokom proruskog skupa u Beogradu crtao slovo „Z“ na tlu.

Deo građanske javnosti je osudila ovaj Đorđevićev čin, s obzirom da je reč o simbolu ruske vojne operacije.

Đorđević je naveo da je to simbol stradanja ruskog stanovništva u Donbasu.

Đorđevićev pokret Oslobođenje, nastao je kada je on kao osnivač napustio opozicioni Savez za Srbiju, koji je u međuvremenu ugašen.

Prethodnih godinu i po dana zagovarao je neizlazak opozicije na izbore i masovnu građansku neposlušnost kao način borbe protiv vlasti Aleksandara Vučića i SNS.

Zanimljivo je da je odmah posle parlamentarnih i lokalnih izbora 2020. koje je SZS bojkotovao i posle kojih je ugašen, u oktobru te godine dok još Vlada Srbije nije izabrana, Đorđević praktično prvi poveo predsedničku kampanju.

Tačnije održao je prvi politički skup, praktično u svojstvu predsedničkog kandidata, u Marićevića jaruzi, pozivajući se na istoriju ovog mesta, gde je Karađorđe pre dvesta godina proglasio pobunu protiv turske vlasti.

Skup je imao značajan odjek u javnosti i medijima koji su protiv vlasti Aleksandara Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari