Đurić: Od Srbije se traži da se odrekne svoje imovine 1Foto: Kancelarija za KiM

Od Beograda se traži da se odrekne imovine na KiM kada je reč o telekomunikacijama, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Uveren je da Srbija ne može da prihvati neprincipijelne ultimatume i dodaje da je potpuno promenjen papir koji je bio na stolu tokom pregovora u Briselu. Navodi da je Srbija stavljena pred izbor da ili to prihvati ili nema ništa od evrointegracija i otvaranja poglavlja.

Marko Đurić je poručio da ni kao pregovarač ni kao Srbin ne može da prihvati uslove koji su postavljeni pred Srbiju.

„Još gore, traži se da se odricanjem imovine kada je reč o ‘Telekomu Srbije’ složimo sa time da sva naša imovina na KiM nije naša već da pripadna insititucijama lažne, nelegalne države u Prištini“, istakao je Đurić.

Rekao je i da su u Vladi vođeni teški razgovori i da je uveren da takvi uslovi nisu prihvatljivi.
„Ako dođe do toga da Srbija prihvati ovakve neprihvatljive uslove, ne bih mogao da ostanem tu gde jesam“, rekao je Đurić. Poručio je da je Srbija suočena sa teškim izazovom i ispitom i da traži najbolje uslove za srpski narod.

„Moramo da zaštitimo našu državu i imovinu, bez obzira na pritiske“, naveo je Đurić. Dodao je da je uveren da Srbija ne može da prihvati neprincipijelne ultimatume. 

„Nešto vrlo čudno se desilo prošle nedelje u Briselu. Bukvalno u toku noći između četvrtka i petka, papir koji je stajao pred nama na stolu je potpuno promenjen. Uslovi su fundamentalno promenjeni. Očigledno je da se neko sa strane, neko ko nije EU ni Priština, umešao da bi ove razgovore učinio neuspešnim; da bi postigao drugi politički cilj, da bi Srbiju izložio pritisku kojem dosad nije bila izložena“, naveo je Đurić.

Istakao je da su uslovi neprihvatljivi i skandalozni i da je reč o pokušaju da se otme imovina Telekoma i da se zgazi bilo kakav komercijalni interes i mogućnost da se normalno komunicira.  
Kaže da bi Telekom bio prvi korak, a da bi se onda to preslikalo i na energetiku i da bi po istom tom modelu bili oteti Gazivode i svi drugi elektroenergetski potencijali, i državna i društvena imovina.  
„Dakle, ili da to prihvatimo tako kako je ponuđeno ili nema ništa od evrointegracija. Od nastavka otvaranja poglavlja i svega ostalog, to je nešto što se iz podteksta vrlo jasno vidi“, rekao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari