Đurić se sastao sa Hilom i predstavio mu prioritete spoljnopolitičke orijentacije nove vlade 1foto FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kristoferom Hilom, kome je predstavio prioritete spoljnopolitičke orijentacije nove vlade među kojima se nalazi i jačanje saradnje sa SAD.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova (MSP), Đurić je ocenio da su politički, ekonomski i kulturni odnosi Srbije i SAD poslednjih godina doživeli pozitivni preobražaj.

„Značajno unapređenje srpsko-američkih odnosa direktan je odraz osnažene globalne pozicije Srbije – najpre kao lidera u regionu, a zatim i kao partnera od poverenja u međunarodnoj sferi. Tu politiku stvaranja prijateljstava i partnerstava nameravamo posebno da intenziviramo u narednom periodu“, ukazao Đurić.

Šef srpske diplomatije dodao je i da partnerstvo sa SAD počiva, ne samo na redovnom političkom dijalogu na visokom nivou, već i na stalnom iznalaženju novih ekonomskih i investicionih prilika kojima se otvaraju novi putevi za jačanje veza dva naroda, čemu u velikoj meri doprinosi i rad Američko-srpskog poslovnog saveta osnovanog prošle godine, dodaje se u saopštenju.

Đurić je konstatovao da spoljnotrgovinska razmena Srbije i SAD dve godine zaredom beleži rekordni iznos od 1,2 milijarde dolara, kao i da naša zemlja upravo u Americi ostvaruje najveći izvoz usluga u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija.

On je Hilu zahvalio na odličnoj saradnji i podršci tokom ambasadorske službe u Vašingtonu i izrazio uverenje da će i u svom novom kapacitetu u Beogradu nastaviti da sa američkom administracijom radi na produbljivanju obostrano korisne saradnje, ističe se u saopštenju MSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari