Đurišić: Ministar prosvete dobio batinu da radi šta hoće 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Predlog zakona o udžbenicima omogućava proces digitalizacije nastavnog sadržaja i donošenje strategije korišćenja digitalnih udžbenika, kao celine, ili kao delova.

U toku je donošenje standarda za digitalne udžbenike,a usvojene su i izmene plana udžbenika. Ovo rešenje bi značilo jeftinije, pravednije, dostupnije obrazovanje za sve učenike, zanimljivije i funkcionalnije što bi dovelo do unapređivanja učeničkih kompetencija“, rekao jeMladen Šarčević, ministar prosvete obrazlažući pred poslanicima Skupštine Srbije predlog zakona o udžbenicima . Poslanici vlasti najavili su podrešku ovom zakonu uz napomenu da on predstavlja iskorak unapred , dok opozicija podseća da je ista vladajuća većina pre dve godine donela zakon o udžbenicima koji , kako se pokazalo nije primenjiv , pa se sada zakon ponovo menja.

Predstavljajući predlog Zakona o udžbenicima ministar prosvete naveo je da je predviđeno i formiranje Centra za niskotiražne udžbenike, čime se rešava problem koji se odnosi na udžbenike za posebne grupe, na udžbenike na jezicima nacionalnih manjina, kao i na udžbenike za srednje stručne škole koji imaju male tiraže. Novina je da se ukidaju liste ocenjivača udžbenika, da je jasno precizirano ko može da bude predlagač kako bi se izbegao sukob interesa i sam proces bio što transparentniji.

Komentarišući predloženi ztakon Marko Đurišić, poslanik SDS upitao je ko je odgovoran što se zakon o udžbenicima koji je donet pre dve godine ne primenjuje . “Sada ministre dolazite sa novim rešenjima koji trerba da ostvare iste ciljeve. Ovde imnamo predloge koji idu ka daljoj centralizaciji , ka daljoj politizaciji obrazovnog sistema, bez bilo kakve demokratizacije “, rekao je Đurišić i dodao da ministar sada dobija batinu da radi u obrazovanju šta mu je volja.

Odgovarajući na ove primedbe Šarčević je rekao da izraz batina ne postoji. “Postoji izraz da neko krši zakone i za to bude sankcionisan i to je vrlo jednostavno.”

Vojislav Šešelj , lider radikala zatražio je da se prosvetni zakoni povuki iz skupštinske procedure , jer jednostavno nisu dobri . On je podsetio i da su neke privatne izdavačke kuće pre nekoliko godina napadale zakon o udžbenicima zastupajući svoje interese i interese”izdavačke mafije.“

Poslanici su juče raspravljali i o Zakonu o e upravi, a ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić predlažući taj zakon naveo je da je cilj da se javne usluge u što većoj meri pružaju i koriste putem interneta i primenom informacionih tehnologija i da se građanima olakša komunikacija sa administracijom.

„Uz kompletne, jasne i na internetu lako dostupne usluge, razvojem elektronskih servisa, obezbediće se visok nivo sofisticiranosti usluga i time ostvariti efikasna elektronska uprava. Smanjenjem dužine trajanja postupaka i papirologije štedi se i vreme i ljudski resursi i stvara se mogućnost alokacije i efikasnije upotrebe ovih resursa“, rekao je Ružić i dodao da trenutno većina institucija, u zavisnosti od “volje“ i međusobnog dogovora, same definišu pravila igre i ocenjuju koju dokumentaciju je potrebno predati, što dovodi do neujednačenosti u postupanju.Ružić je istakao da se digitalizacijom, kao jednim od prioriteta Vlade Srbije, modernizuje način rada administracije i podiže kvalitet na nivo zemalja sa najbolje realizovanim servisima elektronske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari