Dobrica Veselinović: Nazovimo stvari pravim imenom – genocidom

O odnosu vlasti i opozicije prema genocidu u Srebrenici za Danas govore predstavnici najvažnijih opozicionih struktura u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Господинр Весрлиновићу и госпођо РВ, зашто се по истом принципу не одржава комеморација за Српске жртве у БиХ?

    1. Održava se, samo nama u Srbiji to nije zanimljivo, jer se nama to podrazumeva.

  2. Blago nama srbima. Niko nije poginuo za vreme rata u Bosni i Hrvatskoj, pa nema potrebe da im dajemo pomen. Samo se pitam otkud nekoliko stotina hiljada izbeglica?
    A u Srebrenici svake godine ima novih žrtava. Od početnih 5000 došli smo do 8000. Uskoro obeležavamo 10000-tu žrtvu.

  3. Uz dužno poštovanje nevinih žrtava, kojih je sigurno i bilo, događaji u i oko Srebrenice su najmanje genocid i pored „presude“ samozvanog suda u Hagu, koji je presuđivao samo Srbima, koji kao da nisu ratovali protiv nekoga i kao da se nisu branili od nekoga. Koliko je Srba proterano samo iz Sarajeva, koliko iz Republike Srbske Krajine? Zar to nije zločin i više genocid po definiciji događaja od strane UN-a? Ko je u opšte i dokazao da su svi zakopani tamo pre svega streljani? Tamo je bilo i boraca koji su nosili oružije, sahranjene su i žrtve iz cele BiH, a ima i onih koji su glasali ili su rasuti po svetu. Ali zašto naši političari, bilo vlast ili opozicija ne kažu da to i nije genocid, zašto moramo uvek da se povijamo i klanjamo onima koji su nam bili krvnici i koji bi to opet i bili? Da li je trebalo da devedesetih dozvolimo da se ponove četrdesete? Zašto skrajnuti političari uvek uzimaju škakljive teme da bi skrenuli pažnju na sebe svojim neodmerenim i nepristojnim izjavama koje su nas i dovele do ove situacije da smo dežurni krvici? Zašto

    1. To nije „samozvan“ sud, već je kreiran od strane UN-a 1945. godine, između ostalog i od Jugoslavije. Jugoslavija nije prihvatala novootvoreno odeljenje Haškog tribunala za zločine u Bivšoj Jugoslaviji. Od 1991. do Dejtonskog sporazuma iz 1995 nismo priznavali taj sud, a potom od 1995. do 2001. godine nismo sarađivali sa njim. To znači da za 10 godina postojanja, dokaze o zločinima su podnosili Muslimani, Hrvati, Albanci… dok smo mi gledali skrštenih ruku. Hag je podizao optužnice na osnovu dostavljenih slučajeva. Kada recimo Muslimani 10 godina zatrpavaju papirima sve slučajeve i onda se pojavi nepripremljena Srbija sa 0 dokaza. Mi smo 2002. godine počeli da skupljamo dokaze o Bratuncu…. Alo! 2002. godine je Srbija predala prvi dokaz o zločinu iz 1992. Pa ajde ti skupi svedoke 10 godina kasnije, a pogotovo dokaži komandnu odgovornost tačnije razlog zbog koga su se Naser Orić, Gotovina, Markač… izvukli.

  4. Pa i Hercegovacka je zlocin,jel neko odgovarao umro je neduzan radnik obezbedjenja,maltretiran.Diploma Tome Nikolica je isto zlocin,Stefanoviceva isto zlocin.Jel neko odgovarao….

  5. Kad zlocin u Sumaricama dobije status genocida mozete mozda nekog u Srbijici I da ubedite,pitajte elitne profesore prava da li I gde gresim!

  6. Tuzan je svaki zlocin,ali u Srebrenici je bio ratni zlocin jer nije bilo namere etnickog nasilja nad decom i zenama.A ni tacan broj nije dokazan .To je konstatovano od vise eksperata iz same EU,ali sta je sa ogromnim zlocinima kao u Jasenovcu,nista.Pazite opravdanje,tada nije postojala definicija genocida pa onda ga „nije ni bilo“. Sramota,nista drugo.Takdjer sta je sa zrtvama u Bratuncu,srpske zrtve nisu vazne.

    1. U definiciji genocida nogde se ne pominje da moraju biti ubijeni i žene i deca, niti se pominje da je potrebno pobiti „toliko i toliko“. Uzmi i pročitaj.
      Tako da, ti argumenti vam padaju u vodu.
      P.S. nije ni u Ruandi dokazan tačan broj pa je svejedno i to genocid.

    2. Kada god pomislim av je los,vidim da ima mnoogo gorih od njega a to su ovi koje ste intervjuisali u ovom clanku.
      Oni su sami sebi dovoljni da niko ne glasa za njih.

    3. Pogledaj populaciju stanovništva pre i posle tog dana u Srebrenici, pogledaj vreme kad je zločin izvršen, pogledaj žrtve i pogledaj nepotrebnost tog „dela“. Sve upućuje na čist genocid. Genocid može da bude 100 žrtava i 1.000.000 žrtava… dokle god je cilj da se određena grupacija na određenom teritorijalnom područiju istrebi isključivo jer je drugačija.

  7. Zločini i genocidi nad Srbima se zaboravljaju, čak se obnavljaju shvatanja
    da ubijati Srbe i nije zločin a veliki broj Srba, radi lične promocije, se zalaže da se Srbi obeleže kao jedini koji su vršili zločine. Upamtite! ne može se zločin jednostrano nametati ni jednom narodu. Zločini Turaka nisu zaboravljeni a pogotovo svih onih koji su počinili zločine pomažući Hitlera.
    Mnogi pokušavaju da uveličaju zločin u Srebrenici kako bi pripremili teren za revanš.List Danas daje prostor svakom ko od Srbije traži da prizna
    genocid a ne postavlja pitanja kako je i zaštu došlo do rata.
    O ratu i čoveku u njemu pišu oni koji nemaju ni jasnu pretstavu o tome ni poštenja da ćute.

  8. Кад се све сабере, дођемо да је ипак наш просек Вучић, због тога и има 53 % када падне на анкетама, како каже Фактпр плус, ако му је веровати. Боље Вучић и Вучићевић него жута патка и ти пачићи, кад већ Јовановић Милош нема шансе. Коштуница није знао са тим пачићима, па су га пачићи сваки дан оптуживали да је покро колубарски басен, забога, а пре њега и после њега у колубарском басену влада ред и пошђтење, хиљаду ми репризираних Инсајдера.

  9. Vi u Danasu ste potpuno izgubili kompas, kao da vas uredjuje licno Vesli Klark i njemu slicni. Kako ste krenuli, zadnjih dana, jos malo pa cete opet da prizivate bombardovanje Srbije, ovaj put zbog negiranje ovog izmisljenog genocida. Posto cete svakako cenzurisati komentar, da vas onda pitam bez zadrske: jeli bre, nato mamlazi, ko je poceo ratna dejstva u bivsoj Jugi, koja su potpalila gradjanski rat? Da nisu mozda Srbi? Steta sto ova drzava ne funkcionise ni u jednom segmentu, u protivnom bi ovakvu antisrpsku propagandu morali da objasnite pred nadleznim sudovima. Samo vi kenjajte i dalje, pa ce vam udeo na medijskom trzistu biti na nivou statisticke greske. Jedan konkretan predlog: uvedite registraciju za ulaz na vas portal, pa da samo oni koji zele da plate mogu da citaju ove gadosti kojima ste nas zasuli zadnjih dana! Pa se onda lepo prebrojte koliko vas ima.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.