Dodik: Srbi moraju da brane identitet 1Foto: RTRS

Srbi, nakon raspada bivše Jugoslavije, jedini su prinuđeni da brane svoj
identitet, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je ovo izjavio uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima iz regiona a sastanku u Gradskoj kući u Novom Sadu lpm su prisustvovali predstavnici Srba iz Makedonije,
Hrvatske i Slovenije.

„Srbi, koji su bili dominantni u stvaranju bivše Jugoslavije, raspadom te države prošli su najgore, jer u svim zemljama gde su postali manjina imaju loš položaj – od Makedonije, preko Crne Gore i Slovenije, pa i u nazovi državi Kosovo“, rekao je on.

Prema njegovoj oceni, srpska nacionalna zajednica je tamo gde postoji šikanirana i dovedena u problem funkcionisanja i odbrane identiteta.

On je rekao da će na sastanku u Novom Sadu glavna tema biti kako zajedno sa vlasti Srbije bude prevaziđen loš položaj Srba u regionu.

Ovakav sastanak je veoma važan, jer okuplja predstavnike Srba iz čitavog regiona i na jednom mestu možemo da artikulišemo zajednički interes- da državni organi Srbije, kroz delovanje u regionu, ističu probleme srpske zajednice, zaključio je Dodik.

On je dodao da su Srbi u Crnoj Gori suočeni sa gušenjem nacionalnog identiteta i da je to „došlo do nepodnošljivog nivoa“

Sastanku su prisustvovali patrijarh srpski Irinej, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zatim prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, kao i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova
Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednik Matice Srpske Dragan Stanić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari