Dodik: Srpsko nacionalno jedinstvo uspeva zato što nervira one koji pokušavaju da ga razbiju 1Foto: Borislav Ždrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas da se drugi vesele kada srpski narod nije jedinstven i da su pokušavali da razbiju srpsko nacionalno jedinstvo, ali da to jedinstvo danas uspeva „zato što ih nervira“.

„120 i 140 godina nama ponavljaju isto na ovim prostorima. Uvek žele da naše nacionalno jedinstvo razbiju, da naše nacionalno jedinstvo pokore, da mi priznamo i damo sve ono što imamo da bi se nekome dopali“, rekao je Dodik na obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Nišu.

Nove pritiske uporedio je sa delovanjem austrougarskog političara Benjamina Kalaja i nemačkim napadima u Prvom i Drugom svetskom ratu, uz ocenu da „koja god žiška da se upali, upalili su je Nemci i slični koji ne dozvoljavaju da Srbi ostvare nacionalno jedinstvo, slobodu i nacionalnu zastavu“.

„Danas ih ponovo vidim ovde, da u Bosni i Hercegovini žele da uskrate srpski nacionalni identitet, a ovde da otmu Kosovo, jer smatraju da je to njihovo pravo“, naveo je on.

Dodik je kazao da Srbi „nikome ne žele da oduzmu slobodu“, uz ocenu da su Srbi „naivno verovali“ da kada su oslobađali jugoslovenske prostore i davali slobodu drugim narodima, da će oni biti zahvalni.

„Na kraju tog veka, morali smo ponovo da se borimo za slobodu i još uvek to nismo sve završili. Ta sloboda koju smo tako darežljivo davali, vratila nam se na kraju prošlog veka kao njihov način da kažu kako smo mi oni koji ovde tlačimo, koji smo loš narod“, ocenio je predsednik Republike Srpske.

Ocenio je da je istorija dug proces, ali da je srpski narod uspeo da ovlada sadašnjošću i da je svestan svoje prošlosti.

„Samo tako možemo da imamo svoju budućnost na pravi način. Sve do pre 10, 15 godina to nije bilo tako. Ko je god naišao ovde i tražio nešto, uzeo je to od Srba“, kazao je Dodik.

Naveo je da su Srbi uvek bili ti koji su stajali pred velike, pred Turke, Austrougare, Nemce, NATO, odnosno da su „stajali da brane slobodu naroda i čovečanstva“.

„I opet nismo bili dobri momci. Danas jedino uspeva naše jedinstvo. Uspeva zato što ih nervira. Njih veseli kad mi nismo jedinstveni. Ali recite mi, ima li veliki narod u kome ne postoji uspeh zasnovan na njihovom jedinstvu? Nema. Zato Srbi moraju da budu jedinstveni, okupljeni oko vlasti, okupljeni oko institucija, okupljeni oko Vučića“, rekao je Dodik.

Istakao je da Srbi žele sa drugima da žive u miru i da je svako ko je drugačiji dobrodošao da živi sa Srbima u miru.

„Mir je ono što Srbima treba, ali isto tako – borbeni i politički aktivizam ne sme da prestane nijednog trenutka i ne smemo da se odreknemo nas“, kazao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari