Dodik važan za svetske birokrate 1Foto: FoNet/ AP

Unošenje zastave Republike Srpske u Predsedništvo BiH, podizanje visoke ograde oko sedišta u Istočnom Sarajevu, ukidanje Visokog predstavnika pa čak i učestvovanje u radu Predsedništva posredstvom video-linka, prve su najave novoizabranog predstavnika srpskog naroda u kolektivnom organu BiH Milorada Dodika.

Novinar i nekadašnji diplomata Zlatko Dizdarević, komentarišući pomenute najave, kaže za Danas da su se u BiH već navikli na Dodikove „budalaštine“, uz osećanje da se tako nešto od njega upravo i očekuje. On podseća da se njegova strategija osvajanja i opstajanja na vlasti unazad petnaest godina upravo ogleda u „zatezanju konopca do maksimuma“, da bi u poslednjoj sekundi mogao da popusti i napravi značajne ustupke u odnosu na budalaštine koje je izgovarao.

Prema Dizdarevićevom viđenju, Dodik je značajan za međunarodnu zajednicu, naročito za „srednju kategoriju birokrata u Evropskoj uniji“, koji se utrkuju da kažu da on i nije baš tako loš.

– Te njegove priče su ovde manje-više očekivane. NJegova beskrajna euforija nakon saopštavanja rezultata upravo govori da je on zapravo iznenađen pobedom. Zbog toga se on sada osvetnički iživljava nad Mladenom Ivanićem i koalicijom koja ga je podržala – smatra Dizdarević.

On ukazuje da je i pored „ludila“ koje ga karakteriše, Dodik ipak političar koji poštuje dogovore koje postigne, za razliku od Mladena Ivanića. Dizdarević čak ocenjuje da Ivanić nije pobedio jer za njega nisu glasali Bošnjaci u Republici Srpskoj, zbog toga što nije ispoštovao ništa od onoga što im je obećao kada su mu na ranijim izborima ukazali poverenje.

– Dodikova pobeda u trci za mesto u Predsedništvu za mene nije iznenađenje, uzimajući u obzir ukupnu situaciju u BiH. Međutim, nije on ključni problem, već to što je BiH jedna histerična konstrukcija koja na ovaj način jednostavno ne može da funkcioniše. Narod koji ovde živi se dvadeset godina nada nekakvim promenama, ali se ništa nije dogodilo – navodi Dizdarević.

Na konstataciju da je u ovom trenutku teško zamislivo da Dodik zajedno sa Šefikom DŽaferovićem i Željkom Komšićem donosi zajedničke odluke u Predsedništvu, on odgovara da će kolektivni organ BiH svakako biti disfunkcionalan. Ipak, Dizdarević, imajući u vidu Dodikovu pragmatičnost, kaže da će on svakako podržati one odluke koje bi mogle da budu dobre po njega.

– Da je Dodik lud, a ne pronicljiv, ne bi se ovoliko održao na političkoj sceni – zaključuje Dizdarević.

On dodaje da su pre desetak godina u BiH postojali političari koji su umeli da se makar oko nečega dogovore, ali da takvih više nema, jer je smisao politike postao kako poraziti onog drugog. Na kraju, Dizdarević ističe da BiH nije u fokusu SAD i EU, kojima je jedino važno da se na tom prostoru ne puca, a ne kako narod živi.

Prozivanje ambasadorke

Milorad Dodik izjavio je juče da je američka ambasadorka u Sarajevu Morin Kormak vršila pritisak na članove Centralne izborne komisije BiH i da je ozlojeđena zbog toga što njeni „puleni“ nisu pobedili na izborima, prenosi FoNet. „Ona je na CIK pokušala da izvrši uticaj, ali o tome niko nije pisao, niko nije imao informacije da je ona tamo bila i tražila neke priče o neregularnostima, što ničim nije dokazala“, izjavio je Dodik. Jedina neregularnost je to što glasove ne broji gospođa Kormak, dodao je on. Dodik je ironično istakao da će se kao član Predsedništva BiH založiti da se promeni izborni zakon i da u njemu piše da glasove od sada broji samo američka ambasadorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari