Dragan Đilas: Brnabić iznela samo "laži i uvrede" 1foto FoNet Zoran Mrđa

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) i kandidat za poslanika Dragan Đilas naveo je danas da je premijerka Srbije i članica Predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Ana Brnabić „lažima i uvredama“ napala dvojicu austrijskih političara i druge članove posmatračkih misija koji su pratili prošlonedeljne izbore.

„Napasti ugledne austrijske političare Andreasa Šidera i Stefana Šenaha uvredama i lažima, napasti članove posmatračkih misija koje je pozvala država Srbija sasvim sigurno neće unaprediti odnose. Pobrkati dve uzrečice u kojima se pominju ježevi i rakovi, uz korišćenje pogrešnog glagola može samo neko neobrazovan i polupismen“, naveo je Đilas u saopštenju.

On je naveo da je Brnabić napala i nevladinu organizaciju Crta jer su njeni posmatrači i eksperti govorili o krađi izbora u Srbiji, posebno u Beogradu.

„O krađi o kojoj danima govori i piše sav demokratski svet. Krađi koju vidi svako ko ne zatvori oči i koja je najbolji dokaz šta su sve radikali u stanju da urade da bi bili vlast. Nijedan argument, nijedan odgovor na snimke kupovine glasova, na precizne podatke o broju fantomskih glasača. Samo uvrede i laži“, ocenio je Đilas.

„Ovi posmatrači Šider i Šenah su tražili da obiđu četiri, odnosno dva biračka mesta. Uredno su bili na biračkim mestima koja su tražili da obiđu i zaokružili su na zapisniku da nemaju primedbe i potpisali se. Onda su otišli na Šolakove medije i pričali o nekakvim navodnim nepravilnostima i krađi. Pa to je smešno!“, rekla je juče premijerka Brnabić.

Posmatračka misija nevladine ogranizacije Crta izrazila je ranije juče  osnovanu sumnju da je na izborima 17. decembra došlo do organizovanih migracija birača u obimu koji je „presudno uticao na ishod veoma tesnih izbora za Skupštinu Beograda“.

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov rekao je novinarima da je prevoženje birača iz unutrašnjosti Srbije, iz mesta u kojima nisu bili lokalni izbori, bilo daleko veće od prevoza birača koji su dovoženi iz Bosne i Hercegovine, i da je ta migracija bila organizovana.

Brnabić koja je i poverenica Srpske napredne stranke (SNS) za Beograd, upitala je na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije:
„Šta su to novo iz Crte rekli? Čuli smo i videli smo insinuacije, nagađanja, poluinformacije, zanimljive kvazi-analize, anonimne dojave. Nema tu profesionalizma, nema objektivnosti, to je jedno brutalno navijačko ponašanje i apsolutno ništa više i dalje od toga“.

Kazala je da „oni te nepravilnosti nisu konstatatovali kroz zapisnike“ izbornih komisija na glasačkim mestima i da ništa nije predato Republičkoj izbornoj komisiji, Gradskoj izbornoj komisiji u Beogradu, ni tužulaštvu.

„Optužuju državu da je pokrala izbore, a da ne pruže nijedan dokaz“, kazala je Brnabić.

Ponovila je da je broj birača u Beogradu od poslednjih izbora 2022. godine povećan za 0,8 odsto, odnosno za 12.907 birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari